office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Brazilija, Mali London i Beverli Hils? Ne morate daleko – sve je u Srbiji

Brazilija, Šangaj, Kanada, Bangladeš, Mali London, Bara Venecija, Beverli Hils… možete da birate, a ne morate daleko – čitave strane metropole i države smešteni su u Srbiji.

Brazilija

Ukoliko ne možete da otputujete u glavni grad Brazila – imate Braziliju na severu Bačke. Mestašce kraj Dunava možda nema tri miliona stanovnika, ali ima puno bagremova.

Naselje Brazilija kod Subotice promenilo je ime u Bagremovo. Prema rečima meštanina nekadašnje Brazilije, nakon Prvog svetskog rata ljudi su hteli da se odsele u Ameriku, u Brazil, a vlasnik ovog zemljišta ih je molio da ostanu da rade ovde, pa im je rekao: “Evo vam kuća i eto vam Brazilije!”

“Tako je selo dobilo ime. Ima, valjda, još jedna Brazilija, pa su nas stalno mešali sa njima, i onda su nama dali ime Bagremovo jer, kao, imamo mnogo bagrema”, objasnio je Arnold Kelemen, meštanin današnjeg Bagremova.

Šangaj

Nedaleko od Brazilije, nalazi se Šangaj, ali novosadski. Gradska četvrt Novog Sada počelo je da se gradi krajem 19. veka, a ime je dobilo po bifeu koji je dobio ime po istoimenom gradu.

Dok kineski Šangaj ima 26.32 miliona stanovnika, ovaj naš – koji je ranije nazivan “Ratno ostrvo” i “Petrovaradinska ada”, ima svega oko 2.000.

Kanada

Umesto leta od 7.000 kilometara, u Kanadu ideš putem Zaječara.

Bangladeš

Egzotičnih gradova i država, očigledno najviše je Bačkoj, pa je tu smešten i čitav jedan Bangladeš. Romsko naselje smešteno je kilometar levo od magistralnog puta Novi Sad – Rumenka. Na samo osam kilometara od centra Novog Sada.

Pre više decenija naselje je niklo kao privremeni dom Roma iz Futoga čiju je mahalu progutao požar, podaci su “Vikipedije”. Tada su privremeno doseljeni na bivšu farmu Centar. I ostali su tu. Sa izuzetkom nekoliko zidanih kuća, stotinjak porodica i danas živi kao da će se koliko sutra negde trajno preseliti. Mada, od 2009, kada im je posle mnogo godina u mrklom mraku stigla struja, sve je manje izgleda za to.

Mali London

Jedina sličnost, kako kažu Pančevci, njihovog naselja sa stvarnim Londonom je ta što se i ovaj mali nalazi kraj reke sa početnim slovom “t”. Mutni su i Temza i Tamiša. I danas je misterija ko je kumovao ovom nazivu romskog naselja.

Bara Venecija

Simbolike u imenu najdirektnije su kod ovog beogradskog naselja koje je povezano sa italijanskim gradom poznatom po kanalima umesto ulica.

Kraj od ušća Topčiderske reke pa do Malog pijaca u Karađorđevoj ulici pokrivale su močvare i bare. Na starim planovima Beograda te su bare bile i ucrtane i obeležene imenom Ciganska bara ili Ciganka.

Prema tome Ciganska bara ili, kako je krajem prošlog veka jedan duhoviti Savamalac nazvao “Bara Venecija”.

Voda iz ove bare, kada se u proleće razlije Sava, napravila bi čitavo jezero po kome se saobraćalo čamcima.

Beverli Hils

Niški Beverli Hils važi za luskuzno naselje ovog grada, sa imenom koje bi odmah trebalo da pokaže sav sjaj. Epitet je još i “ekkluzivno”, pa zbog stila gradnje i paprenih cena za naše uslove ima naziv i “Devizno naselje”.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.