office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bursa: Balkanski grad u srcu Orijenta

Bursa, četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj, čuven je po ljudima koji su došli na ovo područje iz balkanskih zemalja. Kažu da je čak 60 posto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Mnogi smatraju da zapravo zahvaljujući ovoj činjenici Bursa predstavlja idealan spoj Istoka i Zapada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BURSA TURKEY ™️ (@bursa.turkey)

U ovaj biser Bliskog istoka, prvu prijestonicu Otomanskog carstva, stigli smo preko Istanbula. Najjednostavniji, najbrži, pa i najljepši način da stignete do Burse je trajektom, preko Mramornog mora. Naročito zanimljivi na tom putu su galebovi koje su stanovnici, ali i turisti, navikli da uzimaju hranu iz ruku. Većina turista vožnju trajektom koristi za fotografisanje sa galebovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BURSA TURKEY ™️ (@bursa.turkey)

Kažu da je ovaj grad najljepše posjetiti u maju, kada se možete skijati na planini Uludag, a samo pola sata nakon toga uživati na plaži ljetovališta Mudanja na obali Mramornog mora. Ipak, mnogi zaključuju da je Bursa zanimljiva u bilo koje doba godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BURSA TURKEY ™️ (@bursa.turkey)

Krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatuh historiju i nude viziju budućnosti zemlje s epitetom ekonomskog diva.

Osim navedenih znamenitosti, važno je spomenuti parna kupatila, odnosno hamame. Bursa je čuvena po termalnim vodama, tako da nipošto ne smijete propustiti priliku da posjetite jedan od brojnih hamama, nakon čega će vam koža biti popust svile.

Izvor:Avaz

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.