office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Cissa / Caska

Caska je mirno malo mjesto bogate povijesti smješteno u istoimenoj uvali u neposrednoj blizini glasovite plaže Zrće i samo 2,5 km udaljeno od Novalje.

Većina kuća nalazi se neposredno uz prekrasnu dugačku i šljunkovitu plažu, idealnu za obiteljski odmor.

Do nje se može doći iz smjera Novalje, od koje je udaljena 4km, kao i iz smjera trajektne luke Žigljen. Nalazeći se na jugoistočnom kraju plodnog Novaljskog polja, uvala je okružena zelenilom, čime se razlikuje od većine krajobraza kamenjara obale Paške uvale.

Prvi put se spominje u djelu rimskog pisca Plinija u 1.vi.  Cissa ( Kissa ). Caska je poznata po legendi o potopljenom gradu. Naselje je stradalo u potresu 361. godine i jedan njegov dio potonuo je u more.

U srednjem vijeku naselje nastavlja život, a definitivno propada u borbama između Raba i Zadra u 12. vijeku, pa se većina stanovnika preselila na lokalitet znatno južnije, na mjesto koje se danas naziva Starim gradom. Od antičkog naselja sačuvani su ostaci zgrada, akvedukt i ruševine akropole.

Nakon brojnih istraživanja i pronalazaka od rimskog sidra, staro ilirskog broda, do kostura sa nakitom iz 10. vijeka, poslijednje istraživanje u 2012.godini je oduševilo istraživače i još jednom potvrdilo kako muljevito dno uvale krije nebrojena iznenađenja.

Nedaleko od obale i na dubini od svega nekoliko metara, otkriveni su ostatci velikog antičkog broda čije se istraživanje s nestrpljenjem očekuje tijekom narednih istraživačkih kampanja.

Od historijskih zanimljivosti ističe se i stara kula – promatračnica tuna. Ova jedinstvena građevina koja dominira uvalom Caske služila je uspješnijem izlovu tuna koja su se nekada okupljale ovdje u jatima.

Posebno se ističu ostaci rimskoga grada, utvrda i crkvica Sv. Jurja, crkvica Sv. Antona, kameni toranj Tunera, masivni zidovi na istočnim obroncima uvale te impresivan podzemni tunel Pod bužu.

Na području Caske nalazi se močvara Blato, prirodno područje zaštićeno zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti. Na plaži Caska nalazi se restoran u kojem je pravi užitak kušati izvrsne otočke specijalitete.

Na brdu iznad Caske možete vidjeti ruševnu romaničku crkvu Sv. Jurja s mnoštvom ranosrednjovjekovnih i ranokršćanskih spolija, ali i uživati u nezaboravnom pogledu na najpoznatiju hrvatsku plažu Zrće i na cijeli Paški zaljev.

Plaža Caska je jedna od najljepših otočkih plaža, a na njoj se nalazi dobra ponuda ugostiteljskog i rekreativnog sadržaja. Većina villa i kuća sa smještajnom ponudom u Caskoj se nalazi uz samu plažu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.