office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Čista romantika na moru – Djevojačka kula omiljeno mjesto za prošnju (VIDEO)

U Istanbulu na ostrvu koje gleda na južni ulaz u Bosfor, nadomak azijske obale nalazi se svjetionik Kız Kulesi, poznat i kao Djevojačka kula. Oni koji su putovali u Tursku mogli su je vidjeti i na novčanici od 10 turskih lira, koju je krasila do početka osamdesetih godina. No njena prošlost daleko je starija.

Navodno je još atinski vojskovođa Alkibijad izgradio stanicu za brodove koji dolaze sa Crnog mora da bi 1100. vladar Aleksije Komnen na tom mjestu postavio drveni toranj zaštićen kamenim zidom.

Ostrvo je tada bio povezano s azijskom obalom obrambenim zidom, čiji se ostaci i danas vide ispod površine vode. Osmanlijama je kula koristila kao osmatračnica, ali presudili su joj potres i požar. 1763. kulu su ponovno sagradili da bi je 1998. godine ojačali metalnim potporama protiv eventualnih potresa.

U prošlosti je jedno vrijeme služila i menza, a danas na prvom spratu goste čeka restoran. Na vrhu je kafić gde se uz piće uživa u prekrasnim zalascima sunca.

U popularnom restoranu i kafani nerijetko možete vidjeti goste kako kleče. Zbog romantičnog ugođaja Djevojačka kula je omiljeno mesto za prošnju, kao i vjenčanja kako turista, tako i Turaka koji dolaze iz cijele zemlje u Istambul. Kula je dobila ime prema legendi o vladaru koji je u kulu zatvorio ćerku kako bi je obranio od zmije koja ju je prema proročanstvu trebala otrovati.

Sve o Djevojačkoj kuli pogledajte OVDJE

No djevojka nije mogla pobjeći od sudbine jer je zmija izgmizala iz korpe s voćem koju su sluge odnijele u kulu. Kız Kulesi je toliko slikovita da se koristila i za snimanje jednog od filmova Džejmsa Bonda, kada tajni agent (Pirs Brosnan) pokušava da spriječi teroristu koji planira da onemogući dovod nafte iz Kaspijskog jezera. U filmu se nuklearna podmornica koja bi trebalo da uništi cijeli grad nalazi ispod Djevojačke kule.

Dobro je znati da nekoliko čamaca i brodića svakodnevno plove iz evropske četvrti Kabatas i azijskog Salacaka.

Radno vrijeme kule, kako doći do nje kao i cijene ulaznica pogledajte na linku koji smo vam ostavili iznad.

Izvor:Pun kufer

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.