office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crkva Matija

Još jedna lijepa arhitektura u srcu Budimpešte. Crkva Matthias, također poznata kao Crkva Gospe, je istaknuti orijentir na Castle Hillu. Nalazi se odmah pored ribarske tvrđave, koja važi za jednu od najvećih u Mađarskoj.

Podignuta 1015. i uništena od strane Mongola 1241. godine. Sadašnja građevina datira iz druge polovine 14-tog vijeka. U njoj je krunisano nekoliko kraljeva a ime dobija po mađarskom kralju Matiji koji su u njoj dva puta vjenčavao.

Turci pretvaraju crkvu 1541. u glavnu gradsku džamiju. Iako po proterivanju turaka 1686. postaje ponovo crkva u baroknom stilu, prava rekonstrukcija dolazi tek pred kraj 19-tog vijeka i daje joj novi neo-gotski izgled.

U nedjelju navečer organiziraju se besplatni orguljski koncerti.

Svatko tko ima ljubav prema arhitekturi i detaljima zaljubit će se u ukrašene freske unutar crkve. Neka ova atrakcija bude dio razgledavanja Budimpešte dok ste u glavnom gradu.


Adresa:

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Szentháromság tér 2, Budimpešta


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ove crkve pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

2 Replies to “Crkva Matija”

You must be logged in to post a comment.