office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crkva presvete Bogorodice ili Tinški hram

Crkva presvijete Bogorodice ili Tinški hram je prelijepa crkva koja se nalazi u samom centru grada. Njene dvije kule visoke 80 metara, sa neobičnim krovovima u formi šiljka, dominiraju centralnim trgom Praga i samim tim završe skoro na svim slikama turista. Ulaz je besplatan, tako da je šteta ne posjetiti ovaj hram.

Crkva Presvijete Bogorodice (ili Tinški hram) se nalazi preko puta zgrade stare vijećnice i čuvenog praškog astronomskog sata.

Na mjestu gdje se crkva danas nalazi, u jedanaestom vijeku se nalazila crkva u romanskom stilu (romanika) koju su koristili strani trgovci koji su dolazili u grad. Na njenom mjestu u trinaestom vijeku sagrađena je nova crkva u gotskom stilu.

Ipak, konstrukcija crkve koja se može vidjeti danas otpočinje u četrnaestom vijeku. Crkva je korišćena od strane Husita (sledbenici Jana Husa, koji se suprostavio Rimokatoličkoj crkvi a zatim je spaljen na lomači) čitava dva vijeka. U sedamanestom vijeku, nakon što su protestanti izgubili u borbi protiv katolika, otpočinje proces ponovne katolizacije crkve u kome su svi husitski simboli uklonjeni iz ovog hrama.

Fasada crkve je poslednji put renovirana u period između 1973. i 1995. godine, dok radovi na enterijeru još uvek nisu završeni. Za moderne turiste je možda najinteresantnije što su kule ove crkve, koje su visoke 80 metara i ukrašene karakterističnim krovom, u formi šiljaka.

Severni toranj se zove Eva a južni Adam.

Cijene karata za crkvu Presvete Bogorodice u Pragu
Ulaz u hram je potpuno BESPLATAN.

Radno vrijeme crkve Presvete Bogorodice u Pragu
Radno vreme hrama se kontinuirano menja a posetiocima će od najveće pomoći biti oglasna tabla ispred ulaza u crkvu na kome se objavljuje radno vreme za trenutnu radnu nedelju.
Ipak, od marta do novembra hram je obično otvoren od 10 do 13h, a zatim od 15 do 17h.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.