office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Katedrala Svetog Vida

Najdominantnija zgrada Praškog dvorca je gotička katedrala sv. Vida iz 14-tog vijeka. Ne samo da je najveća i najznačajnija crkva u Češkoj već i jedna od najmonumentalnijih katedrala srednje Evrope.

Kapela sv. Vaclava najznačajnije je mjesto u katedrali jer se u njoj nalaze posmrtni ostaci ovog zaštitnika Češke. U katedrali se nalazi i kraljevska kripta, brojne bočne kapele, freske, vitraži.

U njoj ćete pronaći vitraje s Presvetim Trojstvom, mozaike iz 1370. godine i kapelicu Sv. Vjenceslava sa svojim spektakularnim oltarom s više od 1300 dragih kamena.

Prostrana unutrašnjost prima velike grupe turista, pristigle da pogledaju mnoštvo dragocenih predmeta, od srednjevekovnih slika do modernog obojenog stakla (mozaika).

Gotička veličanstvenost tornjeva katedrale sv. Vida može se vidjeti gotovo sa svakog mjesta u Pragu. Ne propustite priliku te izbliza pogledajte njezine prekrasne vitraje, vodorige i kraljevske dragulje. Pomislili biste da postoji sigurnije mjesto za čuvanje češke krune i žezla, no za krunidbenu dvoranu iznad Vaclavove kapele  kažu da je čuva duh samoga sveca. Veći dio katedrale može se razgledavati besplatno. Obilazak svega što dvorac i katedrala mogu ponuditi može potrajati i cijeli dan.

Cena karata za katedralu Svetog Vitusa
Ulaz u mali deo katedrale je besplatan. Posetioci koj žele da posete celu katedralu moraju kupiti jednu od kumulativnih karti za posetu Praškom zamku.Za više informacija o različitim tipovima karata za posetu Praškom zamku, našim posetiocima savetujemo da pročitaju članak Muzeji i spomenici Praškog zamka.
Južni toranj katedrale Svetog Vitusa
Posetioci se mogu odlučiti da se popnu na južnu kulu katedrale i uživaju u pogledu na zamak i centar grada Praga.
Regularna cena karte je: 150 CZK (≈5.5€).
(!) ne postoje popusti.

Radno vreme katedrale Svetog Vitusa
Od ponedeljaka do subote radno vreme katedrale je: 09:00- 17:00h.
Nedeljom radno vreme je: 12:00- 16:45h.

Interesatne činjenice

  • Dimenzije ove impresivne katedrale su 60×124 metara, a dve kule koje je okružuju su 82 i 97 metara visoke.
  • Sveti Vaclav I (Vojvoda Bohemije) je svetac koji se smatra i zaštitnikom češke nacije. Vladao je od 921. godine do 935. godine kada biva ubijen od strane rođenog brata, Boleslava Okrutnog. Sam čin ubistva se odigrao na pragu katedrale Svetog Vitusa u kom su učestvovali vitezovi Češke. Zbog velike popularnosti koju je uživao u narodu i zbog činjenice da je bio ubijen, Vlaclav je smatran mučenikom i svecem. Septembar 28, dan na koji je Vlaclav ubijen, postao je državni praznik i slavi se kao dan Svetog Vaclava.
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.