office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crnogorci – Nikad nismo imali ovako sirote goste iz Srbije, oni nisu paradajz-turisti, njima je i on skup

Umijesto da plate 30 eura, što je minimalno, oni pitaju može li za 20, pa to nema nigdje. A da im spustimo na 20, pitali bi može li za 15. Nikad nismo imali ovakve goste – jada se Petar Vukšić, koji posljednjih 10 godina izdaje apartmane i sobe u selu u blizini plaže Jaz kod Budve

– Nikad nismo imali ovako sirote goste iz Srbije. To nisu paradajz, nego pašteta turisti. Oni nemaju ni za povrće, paradajz je za njih luksuz. Na sve se žale i sve im je skupo. Užas! – nezadovoljni i ljuti pričaju vlasnici lokala, ugostiteljskih objekata i privatnih smještaja na crnogorskom primorju, na kojem je sezona ove godine loše počela.

Sve do pred kraj jula, slika polupustih plaža, restorana, kafića, bila je uobičajena. Međutim, turisti iz Srbije, koji su svake godine najbrojniji, ipak nisu zaboravili Crnu GorU.

Mještani gradova na crnogorskoj obali do prije samo dvije sedmice kukali su za gostima. Sada ih međutim ima sve više, a gužve su krenule tek pred početak augusta. Međutim, većina turista je iz Srbije, tu su i “privremeno naseljeni” gosti iz Ukrajine, a džepovi su im plitki, novčanici tanki, kako svjedoče “lokalne gazde”.

– Nevjerovatno je da oni traže sniženje cijene za svaku glupost. Dođe njih četvoro da iznajme apartman koji izdajemo po prošlogodišnjim cijenama, iako je ove godine sve mnogo skuplje, ali ni to nije dovoljno. Umijesto da plate 30 eura, što je minimalno, oni pitaju može li za 20, pa to nema nigdje. A da im spustimo na 20, pitali bi može li za 15. Nikad nismo imali ovakve goste. Dolaze i stranci, ali najviše porodice i parovi iz Beograda, Novog Sada, Kruševca i drugih gradova Srbije. Nekada su ostavljali bakšiš, ako im se svidi smještaj, pa ni ne pitaju za cijenu, a sad im je sve previše. Bila nam je jedna porodica, nismo mogli da im spustimo cijenu, jer nam se zaista tako ne isplati da radimo, pa su našli negdje u brdima sobe za po pet eura. Poslije su došli da nam kažu kako je gore na ‘čuki’, na Lovćenu, jeftinije. E bože moj, na šta smo spali – priča Petar Vukšić, koji posljednjih 10 godina izdaje apartmane i sobe u selu u blizini plaže Jaz kod Budve.

Ništa bolja situacija nije ni u “trgovinama”.

Tužno je što ljudi dođu na odmor, a onda ih gledate kako broje one cente, da vam slučajno ne daju koji više. Ako je kusur pet centi, oni će da ga sačekaju, neće ostaviti. Da vidiš tu štedljivu sirotinju i bijedu, samo razgledaju, pipkaju, isprobavaju, ali niko ništa ne kupuje. Dok su Rusi dolazili, oni su bar trošili, kupovali, ostavljali velike bakšiše, imali smo za šta da radimo. Sad se pržimo na suncu po cijelio dan, a prodamo dva do tri artikla. Tuga jedna – kaže Milena Dobrojević, koja prodaje haljine za plažu, peškire, kupaće kostime u Bečićima.

Podsjetimo, iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, nedavno su saopštili da ova zemlja od početka maja do 22. jula u prosjeku bilježi rast od 63 odsto gostiju u odnosu na prethodnu godinu, i ostvarenje od 96 odsto u odnosu na 2019. Međutim, to se “u praksi” nigdje ne vidi. Najposećeniji grad, prema ovim statistikama je Budva, a na drugom mjestu je Ulcinj, piše Nova.rs.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.