office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Džinovska futuristička gljiva nikla u sred parka u Budimpešti

Kuća muzike od stakla koju je dizajnirao japanski arhitekta So Fudžimoto otvorila je vrata prvim posjetiocima u nedjelju koncertom studenata sa Muzičke akademije Franc List.

Sa svojim staklenim zidovima i perforiranim krovom koji omogućava prirodnom svjetlu da uđe u njene prostorije, cilj nove koncertne dvorane u Budimpešti jeste da stvori harmoniju između prirode i muzike, pružajući posjetiocima uzbudljivo iskustvo.

Ova građevina je dio ogromnog projekta u okviru kojeg je osmišljena transformacija Gradskog parka u Budimpešti. Sam projekat je izazvao nezadovoljstvo mnogih zbog velikih troškova i eliminisanja nekih zelenih površina.

Kako kažu, zgrada podsjeća na džinovsku gljivu sa svojim perforiranim krovom koji kanališe svjetlost na svim nivoima preko 100 “velikih rupa”.

Stakleni zid visok 12 metra se sastoji od 94 dijela.

“Stakleni zidovi nisu postavljeni paralelno, već je to cik-cak površina na kojoj je zvuk razbijen”, rekao je operativni direktor Marton Horn.

“Iza koncertne bine stvorena je staklena površina koja može da se podesi. Postoje oko jedan metar veliki stakleni paneli koji se mogu individualno podešavati, a time se zvuk može kanalisati prema plafonu gde se zvuk apsorbuje”, dodao je.

U zgradi se nalaze koncertna sala, nekoliko muzičkih prostorija, interaktivne izložbe i biblioteka. Njene ogromne staklene površine spajaju granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg, između prirodnog i izgrađenog okruženja.

Izvor:b92

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.