office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Elafiti

Skupinu Elafitskih ili Jelenjih ostrva, ne brojeći velik broj grebena, hridi i škoja, čini osam ostrva i pet malih ostrva, a samo tri su naseljena:

Koločep, Lopud i Šipan.

Gastronomski užici posebni su upravo na ovim otocima gdje iz kristalno modrog mora ribari donose svježe ulovljenu ribu, a ekološki uzgojenom povrću ukus naglašava domaće maslinovo ulje.

Koločep – Najbliži Dubrovniku je Koločep. U njegove dvije največe uvale smjestila su se naselja:Gornje Čelo i Donje Čelo.

S istoka i zapada obrastao je gustom borovom šumom koja se spušta sve do morskih stijena. Bistro azurno more obiluje ribama i školjkama.

Prije su stanovnici Koločepa bili najpoznatiji koraljari Mediterana, a danas za njima rone samo rijetko, iz ljubavi.

Znak stoljetne naseljenosti, još od antike, mnogobrojni su spomenici, a posebno mjesto zauzimaju ostaci sarkofaga, kamene plastike, kapelice i crkve.

Već prvi susret s Kalamotom, kako Koločep nazivaju u Dubrovniku, neće vas ostaviti ravnodušnima. Opit će vas njegova gluha tišina, miris mediteranskog bilja i borova, plavetnilo mora koje oplakuje njegove pješčane plaže.

Lopud – U sredini leži Lopud, ostrvo predivnih pješčanih plaža. Brod će vas dovesti u istoimeno naselje odakle ćete šetajući doći do jedinstvene pješčane Uvale Šunj na suprotnoj strani ostrva. Šunj je poznata pješčana plaža čiji je jedan dio rezerviran za nudiste.

Nije samo priroda bila naklona prema Lopudu. Posvuda po ostrvu razasute su tvrđave, crkvice, ljetnikovci i samostani bogati vrijednim umjetničkim djelima.

Ne propustite laganu predvečernju šetnju do Benešinog rta dok sunce uranja u more, a posjetite i jedinstvenu svjetlosnu instalaciju, umjetnički paviljon Your Black Horizon koji smješten u bogato lopudsko renesansno naslijeđe i očuvanu prirodu daje nova značenja krajoliku.

Šipan – Najveće i najnapučenije je Šipan, ostrvo bogato vinogradima i maslinicima. Dva najveća naselja su Šipanska luka i Suđurađ. S unutarnje strane ostrva obilje je zakloništa i prirodnih sidrišta neizmjerne ljepote gdje borove grane sežu do površine mora.

Na tom malenom prostoru ogroman je broj spomenika, preko tridesetak crkava, nekoliko samostana, šezdesetak gotičko-renesansnih ljetnikovaca.

Ostrvljani su poznati po svojoj gostoljubivosti. Rado će vas povesti i u polje i na ribanje, ponuditi zdravom hranom i zlatnim kapljicama svojih plodonosnih vinograda.

Do Elafitskih ostrva doći ćete brodom iz Luke Gruž koji za ova ostrva isplovljava i do nekoliko puta dnevno ili kao jedan od sudionika brojnih izleta u organizaciji dobrovackih agencija.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.