office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Evo kako je Eiffelov toranj mogao izgledati – Pogledajte 14 odbijenih nacrta

Eiffelov toranj je željezna građevina sagrađen na Champ de Mars pokraj rijeke Seine u Parizu. To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola.

Povod izgradnje “željezne kule” bila je Svjetska izložba 1889. godine kojom je obilježeno 100 godina od Francuske revolucije. Vlada je tada održala takmičenje za dizajn tornja koji će se postaviti na ulazu u izložbu na Champ-de-Marsu, djelomično stvoriti impresivan doživljaj posjetiteljima.

Na takmičenju prijavljeno je 107 nacrta, a dobitnik je bio Gustava Eiffela, uz pomoć arhitekta Stjepana Sauvestra i inženjera Mauricea Koechlin i Emilea Nouguiera.

Njihov crtež je pobijedio jer su bili spremni na inovaciju, ali do krajnjeg cilja došli su nakon što su izradili više nacrta. Prvi crteži Mauricea Koechlina i Emilea Nouguiera otkrivaju da je oblik tornja inspirisan opservatorijom Latting, koja se nalazi u New Yorku.

 

Njihov glavni cilj je bio da probiju doba kamene arhitekture i izgrade nešto veličanstveno koristeći materijal koji nije kamen. Kovano gvožđe simbolizuje da metal može biti jednako jak kao i kamen.

Na sreću, 14 odbačenih maketa su sačuvani i danas, a crtež broj tri se čini kao najbliža izgledu poznatog tornja kakvog znamo danas.

 

Danas je teško zamisliti Pariz bez Eiffelov tornja, ali je zapanjiva činjenica to da namjera Gustava Eiffela nije bila da toranj ima duži vijek trajanja. Eiffelov toranj izvorno je dizajniran da stoji dvadeset godina, ali traje više od jednog stoljeća, zahvaljujući djelomično Eiffelovoj spremnosti za korištenje tornja u pokusima i inovacijama u bežičnoj telegrafiji, omogućujući montažu antena.

Gradske vlasti htjele su ukloniti toranj nakon sajma Exposition Universelle 1889. godine, ali isti arhitekti koji su kritikovali Eiffelov toranj, na kraju su se okupili kako bi ga sačuvali.

Tekst preuzet:klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.