office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Evropska zemlja – svjetska prestonica dijamanata i rekorder po broju dvoraca

Kad pomislimo na Belgiju, ona nas neodoljivo podsjeća na pivo, čokoladu, vafle i Evropsku uniju. Ipak, Belgija je mnogo više od toga.

Ova dolina je najljepše lice prostranstava Belgije koje čine rijeke, zamkovi i ruševine utvrđenja sa malim gradovima u čijoj pozadini se uzdižu krečnjačke litice. Ovo je odlično mjesto za vožnju čamcem po rijeci uz predjele po kojima možete voziti bicikl i pješačiti.

Vaterlo

Vještačko brdo usred poljoprivrednog kraja i iznad njega skulptura lava podsjećaju na dan kada su Napoleon i njegova vojska zaustavljeni. Za ljubitelje historije, ovo je nezaobilazna stanica na putovanju u Belgiju.

Veliki trg u Briselu

Veliki trg jedan je od najljepših svjetskih trgova. Okružen je predivnim zgradama, među kojima je najuočljivija gotička zgrada gradske opštine. Trg je, kao izuzetan primjer arhitekture 17. vijeka, uvršten i na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine.

U avgustu, svake druge godine, njegovo središte prekriveno je cvijetnim tepihom dimenzija 75 puta 24 metra (volonteri ga sastavljaju za manje od osam sati). Ali Brisel je, osim po Velikom trgu, poznat i po najvećem prisustvu ljudi iz različitih zemalja, odmah poslije Njujorka

U njemu se nalazi oko 120 međunarodnih vladinih organizacija, 1.400 nevladinih organizacija i 181 ambasada.

Brisel je dom evropskog sjedišta više od 2.000 multinacionalnih organizacija, kao i Evropske unije i NATO-a.

Inače, aerodrom u Briselu Južni Šarlroa je drugi najprecizniji aerodrom na svijetu, posle onog u Osaki u Japanu. U Palati pravde se nalazi najveći sud na svijetu sa površinom od 26.000 kvadratnih metara (veći nego Bazilika Svetog Petra).

Briž

Sa savršeno očuvanim srednjovijekovnim ulicama i mirnim kanalima, ovaj je grad nezaobilazno mjesto za turističke obilaske. Na glavnom trgu uzdiže se zvonik i Hale, nekadašnja glavna gradska pijaca. Na zvonik vodi 366 stepenica.

Gravestin

Jedan je od najboljih i najočuvanijih primjera tvrđava sa rovom u Evropi. Njegove graditelje nadahnula su utvrđenja koja su krstaši gradili u Siriji. Nadvija se nad rijeku Live u centru Genta.

Belgija je prepuna dvoraca, po kojima je svjetski rekorder. Po kvadratnom kilometru ima ih više od bilo koje druge zemlje.

Još nekoliko zanimljivih činjenica o Belgiji

Belgija ima najdužu tramvajsku liniju na svijetu. To je belgijski priobalni tramvaj između Knoke-Heista i De Pane. Dugačak je 68 kilometara i ima 69 stanica.

Brisel je dom najdubljeg bazena na svijetu, pod nazivom Nemo 33. Dubok je 35 metara.

Belgijanci su, poslije Holanđana, druga najviša nacija u svetu, sa prosječnom visinom od 181,7 centimetara. Posijle Holandije, Belgija je takođe druga zemlja u svijetu koja je legalizovala istopolne brakove.

U Belgiji je navodno izmišljen kriket, koji je uvezen u Veliku Britaniju, osmišljena je ideja o Velikom prasku (Lemaitre 1927) i indeks tjelesne mase, a izmišljeni su i saksofon, plastika i kontraceptivna pilula.

Belgijanci masovno plaćaju velike poreze i razvode se (njihova stopa razvoda je 70 odsto) i imaju više strip umjetnika po kvadratnom kilometru od bilo koje druge zemlje.

Belgija je od Iraka preuzela rekord po vremenu potrebnom za formiranje – trebalo je 541 dan za formiranje koalicije, i još 48 dana za popunjavanje ministarskih mjesta.

Odri Hepbern (pravo ime Edda van Heemstra Hepbern Ruston) je takođe rođena u Belgiji, belgijski auto-put se vidi sa Mjeseca, a u Belgiji se godišnje proizvede više od 173.000 tona čokolade.

Uostalom, belgijski Antverpen je svjetska prijestonica dijamanata – ima oko 20 milijardi evra od njih godišnje, a i čak 80 odsto svjetskih lopti za bilijar dolazi iz Belgije.

Izvor:Jutarnjilist.hr

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.