office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Franjevačka apoteka

U sklopu ovoga samostana od 1317. godine u kontinuitetu do današnjih dana djeluje ljekarna koja u Evropi po vremenu svog osnutka zauzima treće mjesto.

Ukoliko je mjeriti isključivo po neprekinutom radu, možda je i najstarija na starom kontinentu. Iako je u početku svog nastanka služila samo za potrebe samostana, kako su se potrebe grada širile, tako su i građani svojim prilozima potpomagali njenom razvoju.

Mirisalo je u njoj po metvici i kadulji, mnogim ljekovitim biljkama pomoću kojih su franjevci spremali napitke za izlječenje raznih boleština. U njihovoj knjižnici nemali je broj ljekarničkih priručnika koji čuvaju recepture tajnih pripravaka ali i sasvim običnih lijekova. Među rukopisima je puno onih koji se odnose na eliksire kojima se htjela produžiti mladost.

Zapisivali su franjevci i pripravke za dobro pamćenje, ali i one uz pomoć kojih se, prema njihovom mišljenju, mogao sačuvati mir u bračnoj zajednici!

Dijelovi ljekarničkog inventara, uglavnom iz 17. i 18. vijeka pohranjeni su u Muzeju Franjevačkog samostana, renesansnoj dvorani u koju se ulazi kroz klaustar. U njemu se čuvaju i slike starih majstora, dragocjenosti zlatarskog obrta i staro misno ruho.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Od 9,00 do 18,00 h


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli: 40 Kn (5,40 €)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca, studenti 20 Kn (2,70 €)

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Vrijedi Dubrovačka kartica (Dubrovnik card).


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Franjevački samostan Male braće, Placa 30

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  ++ 385 (0)20 641 111

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.