office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galerija Meštrović

Muzeji Ivana Meštrovića posvećeni su očuvanju, istraživanju i promicanju djela i života Ivana Meštrovića (1883. Vrpolje, Hrvatska – 1962. South Bend, Indiana, SAD). Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, djelovao je kao kipar, slikar, arhitekt i pisac.

Svojom Darovnicom hrvatskome narodu iz 1952. godine daruje brojna remek-djela, impresivnu arhitekturu i oplemenjene prostore kojima upravljaju Muzeji Ivana Meštrovića. Sastavnice Muzeja nalaze se u njegovom domu i atelijeru u Zagrebu, obiteljskoj vili i obnovljenom renesansnom kaštilcu u Splitu te u Otavicama, rodnom kraju njegove obitelji. U ovim prostorima posjetitelji imaju priliku uživati u stotinama njegovih djela.

Sabor Republike Hrvatske 1991. godine donosi Zakon o Fundaciji Ivana Meštrovića i time objedinjuje Darovnicu u jedinstvenu organizaciju s administrativnim središtem u Zagrebu. Izmjenom Zakona 2007. godine Fundacija Ivana Meštrovića preimenuje se u Muzeje Ivana Meštrovića, a administrativno središte seli se u Split.

Ivan Meštrović stekao je svjetsku slavu i ugled te je utjecao na generacije kipara i umjetnika uopće. Njegova djela čuvaju se u muzejima, galerijama i zbirkama diljem svijeta, kao i na mnogim javnim mjestima, gdje njegovi spomenici i danas oduševljavaju svojom monumentalnošću.

Dok se brojni dobri primjeri djela Ivana Meštrovića mogu vidjeti diljem grada, najbolje mjesto da saznate više o najcjenjenijem hrvatskom umjetniku nalazi se u galeriji po imenu, galeriji Ivan Meštrović. Dobar Rodinov prijatelj, Meštrović je široko rasprostranjen kao jedan od najvažnijih kipara 20. stoljeća.

Vodio je sam dizajn galerije. Izvorno njegovo prebivalište tijekom tridesetih godina, galerija Ivan Meštrović započela je 1952. godine nakon značajne donacije umjetnosti samog umjetnika. Izdvajamo uključuju zbirku 86 kipova od mramora, kamena, bronce, drveta i gipsa; brojni crteži; i osam velikih brončanih statua u ugodnim vrtovima galerije.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Utorak – subota / 9.00 – 19.00 h

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  Zatvoreno / Nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli: 50,00 kn (oko 6,5 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Učenici, studenti, umirovljenici, STCard: 25,00 kn (oko 3,5 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Porodična (roditelji s djecom do 15 god.): 70,00 kn (oko 9 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ulaznica uključuje posjet Galeriji Meštrović i Crikvinama – Kaštilcu

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Vlasnici SplitCard kartice – 50% popusta


Aresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21000, Split

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 (0)21 340 800

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Pješice – 15 minuta hoda od Rive / Autobusi – br. 7, 8, 12, 21

You must be logged in to post a comment.