office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galerija Meštrović

Muzeji Ivana Meštrovića posvećeni su očuvanju, istraživanju i promicanju djela i života Ivana Meštrovića (1883. Vrpolje, Hrvatska – 1962. South Bend, Indiana, SAD). Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, djelovao je kao kipar, slikar, arhitekt i pisac.

Svojom Darovnicom hrvatskome narodu iz 1952. godine daruje brojna remek-djela, impresivnu arhitekturu i oplemenjene prostore kojima upravljaju Muzeji Ivana Meštrovića. Sastavnice Muzeja nalaze se u njegovom domu i atelijeru u Zagrebu, obiteljskoj vili i obnovljenom renesansnom kaštilcu u Splitu te u Otavicama, rodnom kraju njegove obitelji. U ovim prostorima posjetitelji imaju priliku uživati u stotinama njegovih djela.

Sabor Republike Hrvatske 1991. godine donosi Zakon o Fundaciji Ivana Meštrovića i time objedinjuje Darovnicu u jedinstvenu organizaciju s administrativnim središtem u Zagrebu. Izmjenom Zakona 2007. godine Fundacija Ivana Meštrovića preimenuje se u Muzeje Ivana Meštrovića, a administrativno središte seli se u Split.

Ivan Meštrović stekao je svjetsku slavu i ugled te je utjecao na generacije kipara i umjetnika uopće. Njegova djela čuvaju se u muzejima, galerijama i zbirkama diljem svijeta, kao i na mnogim javnim mjestima, gdje njegovi spomenici i danas oduševljavaju svojom monumentalnošću.

Dok se brojni dobri primjeri djela Ivana Meštrovića mogu vidjeti diljem grada, najbolje mjesto da saznate više o najcjenjenijem hrvatskom umjetniku nalazi se u galeriji po imenu, galeriji Ivan Meštrović. Dobar Rodinov prijatelj, Meštrović je široko rasprostranjen kao jedan od najvažnijih kipara 20. stoljeća.

Vodio je sam dizajn galerije. Izvorno njegovo prebivalište tijekom tridesetih godina, galerija Ivan Meštrović započela je 1952. godine nakon značajne donacije umjetnosti samog umjetnika. Izdvajamo uključuju zbirku 86 kipova od mramora, kamena, bronce, drveta i gipsa; brojni crteži; i osam velikih brončanih statua u ugodnim vrtovima galerije.


Radno vrijeme :

  Utorak – subota / 9.00 – 19.00 h

  Zatvoreno / Nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.


Ulaznice :

  Odrasli: 50,00 kn (oko 6,5 Eura)

  Učenici, studenti, umirovljenici, STCard: 25,00 kn (oko 3,5 Eura)

  Porodična (roditelji s djecom do 15 god.): 70,00 kn (oko 9 Eura)

  ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz

  Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz

  Ulaznica uključuje posjet Galeriji Meštrović i Crikvinama – Kaštilcu

  Vlasnici SplitCard kartice – 50% popusta


Aresa i kontakt :

  Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21000, Split

  +385 (0)21 340 800

  Pješice – 15 minuta hoda od Rive / Autobusi – br. 7, 8, 12, 21

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex