office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Grapčeva špilja

Grapčeva špilja kraj Humca, nedaleko od Jelse, bila je kultno mjesto Neolitskih ostrvljana (5000. – 4000. godina prije Krista). Špilja se sastoji od velike i male dvorane okružene hodnicima i manjim prostorijama.

Iako pristup i nije baš najjednostavniji, krajnji rezultat je vrijedan svakog napora.

Špilja ima dvije prostorije, ulazni hodnik dimenzija cca 13,5 m x 5 m i veću prostoriju (23m x 22) koja je okružena komorama.

Stalaktiti i stalagmiti koji dominiraju špiljom su spektakularna atrakcija, pogotovo kad se osvijetle svjetlom svijeće, a samoća i mir pruže savršeno mjesto za razmišljanje. Izvrstan Arheološki muzej u gradu Hvaru ima čitav komplet oružja i alata iz tog razdoblja, uključujući kremene noževe, čekiće i strijele, različite ljudske i životinjske kosti, ljuske i keramiku iz tog razdoblja.

Do špilje je moguće doći samo pješke – ili iz Humca ili što je još interesantnije, starom stazoom iz Galesnika, preko brežuljka Vrh s kojeg se pruža predivan pogled.

Od grada Hvara do Humca vam treba otprilike 45 minuta, ali si ostavite dovoljno vremena da promijenite tempo u Grapčevoj špilji, Humcu i tradicionalnoj gozbi prije nego ponovno izađete na svjetlo dana.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex