office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Istanbul: Ponovo zasjala restaurirana Djevojačka kula u Istanbulu

Čuvena Djevojačka kula u Istanbulu, jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti najmnogoljudnijeg grada u Turkiye, večeras je svečano otvorena, nakon dvogodišnje pauze zbog restauracije, javlja Anadolija.

Djevojačka kula otvorena je večeras svjetlosnom i laserskom projekcijom.

Procesom restauracije uklonjene su naknadne nadogradnje koje nisu bile u skladu s karakterom kule, a nakon dvogodišnjeg zatvaranja, kula je od danas ponovo otvorena za posjetioce.

“Dok obnavljamo kultne zgrade, mijenjamo njihovu funkcionalnost, posebno u turističkim regijama, činimo ih otvorenim za upotrebu građanima”, rekao je ranije turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, podsjećajući da kula datira iz 410. godine prije nove ere.

Kao rezultat radova, posjetioci će moći da uživaju u nesmetanom pogledu na Istanbul sa drvene terase i stepeništa kule.

Osim restauracije, projektom su poduzete mjere predostrožnosti protiv zemljotresa.


Turistički vodič za Istanbul pogledajte OVDJE


Postoje brojne legende o gradnji Djevojačke kule i njenom položaju. Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu kćerku koju je mnogo volio. Jednog dana, rečeno mu je da će njegova kćerka umrijeti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan.

Da bi to spriječio, sultan je kćerku sakrio daleko od obale te je smjestio na malom ostrvu, gdje nije mogla doći nijedna zmija. Princeza je živjela u kuli, koju je sultan namjenski izgradio za voljenu kćerku, te ju je često posjećivao.

Na njen 18. rođendan, sultan joj je poklonio košaru egzotičnog voća kao rođendanski poklon, sretan što je uspio spriječiti proročanstvo. Međutim, u košari je bila sakrivena zmija koja je ugrizla princezu, te je ona ubrzo umrla na očevim rukama. Zbog toga se kula još naziva i Djevojačka kula.

Djevojačka kula je nezaobilazna lokacija za turiste iz svih dijelova svijeta kojih na milione godišnje posjeti Istanbul. Većina njih će rado doći do obale odakle se pruža predivan pogleda na Djevojačku kulu, a tu će popiti čaj, hraniti galebove, zabilježiti lijepu fotografiju za uspomenu na ovo predivno mjesto.

Jedini grad na dva kontinenta, raskršću Evrope i Azije, mješavina historijskog i modernog, Istanbul je metropola koja ostavlja bez daha bez obzira da li je riječ o historiji, pregrštu znamenitosti i aktivnosti ili uživanju u svim mirisima i ukusima koje ovaj najveći turski grad pruža. (AA)


Pogledajte cijene ulaznica, radno vrijeme i kako doći do Djevojačke kule – OVDJE


 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.