office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Izmir: Metropola na obalama Egejskog mora, nezaobilazna turistička destinacija

Izmir, poznata turistička destinacija nastala na obalama Egejskog mora na zapadu Turske, zasigurno je jedan od najzavodljivijih gradova u svijetu, a Smirni, kako mu je grčki naziv, uspjeli su da spoje modernizaciju i pravo arheološko i historijsko blago.

Dom Artemidinog hrama, jednog od sedam čuda antičkog svijeta i treći po veličini grad u Turskoj sa 3,5 miliona stanovnika, je i druga po veličini luka u Turskoj i važan ekonomski centar zemlje.

Duh ovog grada nije jednostavno opisati riječima, jer mogućnosti koje nudi posjetiocima su višestruke i treba ih osjetiti i iskusiti na mjestu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit İzmir (@visit.izmir)

Centar Izmira je sređen i “ulickan” pa svojim izgledom podsjeća na mnoge evropske metropole, ali i sa šarmom mora, palmi i tihog vjetra koji čine klimu u Izmiru idealnom za život.

Nekoliko spomenika učinili su ovaj grad prepoznatljivim u svijetu, ali i jednom od nezaobilaznih turističkih destinacija. Najvažniji, ali i najpoznatiji među njima je čuvena – Sahat-kula, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu i koja je izgrađena kao poklon sultanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit İzmir (@visit.izmir)

To je u stvari jedna od najmanjih Konak džamija, ali po ljepoti i značaju jedna od najvažnijih za tursku vjeru i kulturu. Sahat-kula je često mjesto okupljanja omladine i zakazivanja sastanaka.

Tu je i spomenik Kemalu Ataturku, koji je okrenut ka zapadu i predstavlja predsjednika Turske na konju sa sabljom.

Ova mjesta su u svako doba dana i noći preplavljena turistima koji žele da naprave što bolje fotografije. Po završetku šetnje po gradskom trgu put vodi do Bazara, koji je skoro zagušen trgovcima i posjetiocima.

U tom dijelu se uređeni i “evropski” Izmir pretvara u klasičan primjer turske kulture i strasti za zanatom i trgovinom. Ovdje vam nude sve i bukvalno možete pronaći sve “od igle do lokomotive”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CityofIzmir (@cityofizmir)

Izmir je u odnosu na evropski standard poprilično jeftin te su hrana, smještaj, ali i noćni provod mnogo jeftiniji u odnosu na evropske metropole. Cijene su gotovo identične cijenama u BiH, a hrana u restoranima je čak i jeftinija.

Njihova kuhinja je takođe veoma slična našoj, što je dodatni razlog zbog kojeg Izmir tokom cijele godine među najvećim brojem turista ima upravo ljude iz BiH, ali i zemalja regiona. Ono što će vam svi savjetovati po dolasku u Izmir, ali i bilo koji drugi grad u Turskoj, kada je hrana u pitanju jeste da probate kebab, koji je njihovo prepoznatljivo tradicionalno jelo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CityofIzmir (@cityofizmir)

U Izmiru se nalaze lječilišta sa termalnim vodama i duboko plavo more sa plažama. Grad se nalazi na početku uskog i dugog zaliva. Kao aktivan i kosmopolitski grad zauzima značajno mjesto u kulturnom životu Turske.

Izvor:Avaz

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.