office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jajce: Oaza mira koja oduzima dah privlači turiste iz cijelog svijeta – Drveni mlinčići stari više od 400 godina

Jedna od znamenitosti kraljevskog grada Jajca je kompleks od 20 malih vodenica na rijeci Plivi.

Mlinovi se nalaze pet kilometara od centra Jajca, a izgrađeni su od hrastovog drveta i odlična su primjer tradicionalnog načina građenja i lokalnih tesarskih vještina.

Vodenice su izgrađene na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera. Prema podacima iz 1562. godine, u Jajcu su tada postojala 24 mlina, od kojih šest nije bilo u funkciji. No, već u 17. stoljeću taj broj je povećan na 26. Mlinčići su danas, iako dugo nisu bili u funkciji, dio jedinstvene panorame Plivskih jezera.

Historijska važnost mlinčića, kao ogledala nekadašnje bosanske tradicije rada i načina života, rezultirala je njihovom obnovom 2005. godine. Od tada je šest mlinčića ponovo u funkciji, dok se ostalima vratio prvobitni izgled i opet su postali dio prepoznatljivih simbola Jajca. Kompleks od 20 vodenica na Plivi komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je kulturnim krajolikom.

Ove vodenice danas su najviše na meti fotoaparata stranih i domaćih turista, koji imaju priliku da vide kako se na tradicionalan način već četiri stoljeća melje pšenica na ovim prostorima.

Izvor:Kofer.info/agnecija – jajce.ba

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.