office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jedan od najljepših gradova Srbije – prepoznatljiv po fijakerima, salašima i multikulturalnosti

Za Sombor kažu da je jedan od najljepših gradova u Srbiji. Prepoznatljiv je po fijakerima, salašima i ljudima. Vijekovima je centar multikulturalnosti, a Somborci se ponose i brojnim kulturnim i historijskim zdanjima.

Bio je centar Bačko-bodroške županije, u njemu je osnovana Preparandija – najstarija škola za učitelje. Grad je zelenila i salaša. U njemu su živjeli i stvarali Milan Konjović i Laza Kostić.

Danas tu živi čak 21 nacionalnost – najviše je Srba, Hrvata i Mađara. Iako su različitih običaja, vjere, kulture i jezika, svi su, kažu – Somborci. Sve ono što se, vijekovima ovdje zbivalo, stvaralo i gradilo, zauvijek je od njega napravilo, kako ovdje vole da kažu, gospodsku varoš. Simbol grada je, ipak, zgrada Županije. Baš u njoj se nalazi čuvena slika Bitka kod Sente – najveće ulje na platnu u Srbiji.

“Velika je 7 puta 4 metra i sa velikim okolnim zlatnim ramom ima punih 45 kvadratnih metara. Somborci su skupo platili tu sliku – 12.000 srebrnih forinti. To je otprilike bio iznos za koji se moglo kupiti 40 jutara najkvalitetnije zemlje“, navodi hroničar Sombora Milan Stepanović.

Sedamdesetih godina 19. vijeka Sombor je imao Odbor za uljepšavanje grada. U to vreme nastaju i prvi gradski parkovi. Sa preko 20.000 stabala drveća Sombor je proglašen najzelenijim gradom u Evropi. Ipak, Somborci se najviše ponose bođošima, koji su ovdje zasađeni još 1903. godine.

Neki ih smatraju pomalo hladnima.

“To su uglavnom racionalni i staloženi ljudi. Možda malo djeluju hladno na prvi pogled, ali je riječ o veoma kulturnim ljudima. Veljko Petrović je rekao da je somborski paor najkulturniji seljak nekadašnje Jugoslavije“, ističe Milan Stepanović.

“Na pijaci još uvijek imamo, uglavnom, žene koje obuku neke dijelove narodne nošnje po kojima možeš da prepoznaš da li je u pitanju šokačka nošnja, da li je došao neko čak iz Kupusine kod Apatina ili bunjevačka“, kaže Zdenka Mitić, v. d. direktora Turističke organizacije grada Sombora.

I zaista ko god dođe ovdje ima osećaj da je u nekom drugom vremenu, a jedan od prolaznika rekao je: “Mislim da je Sombor nekako uvijek bio avangarda“.

Izvor:RTS

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.