office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jedna je majka: Godinama nosi sina invalida na leđima kako bi doživio avanture

[the_ad id=”788718″]

Od Havaja do Balija i skijaških staza Perishera, 26-godišnji Jimmy Antram je prošao mnogo svijeta. Ali, sve to držeći se za ramena svoje majke.

Ispunjavajući obećanje koje je sebi dala kao 17-godišnja majka, koja je prvi put rodila, da će svom sinu invalidu pružiti najbolji život koji je mogla, Niki Antram je provela godine putujući svijetom s Jimmyjem na leđima.

Sa 43 godine, ona je svjesna da ne postaje mlađa i sve je iscrpljujuće nositi Jimmyja na leđima tokom njihovih putovanja.

Jimmy je rođen s fizičkim i mentalnim invaliditetomuključujući sljepoću, i zahtijeva danonoćnu njegu majke Niki i njenih pomoćnih radnika, piše Daily Mail.

On ima invalidska kolica, ali majka Niki nikada nije uživala da ih koristi. Veće joj je zadovoljstvo da ga nosi dok je fizički sposobna i pomaže mu da samostalno hoda na kratkim udaljenostima.

Nevjerovatne fotografije snimljene širom svijeta pokazuju ga kako se drži dok šetaju kroz planine i prašume.

[the_ad id=”788718″]

“Planirajući velike praznike, uvijek se pobrinem da imam dovoljno pelena, odjeće, pa čak i podmetača, posteljine i jastučnica”, kaže ona za Daily Mail Australia.

Majka Niki se smatra sretnom što Jimmy ima slična interesovanja kao ona. Oboje uživaju u prirodi, vodi i avanturama.

“Od Havaja do Balija ostala bih vani cijelu noć s Jimmyjem jer je on u to vrijeme bio životinja za zabavu poput mene”, kaže ona.

Njih dvoje inače žive u Sunshine Coastu, prigradskoj regiji u jugoistočnom Queenslandu, Australija.

Kad ne putuju, ujutru se probude i odu na vožnju biciklom – Džimi u prikolici, dok njegova majka pedala za oboje.

Oni se smiješe i mašu dok prolaze pored svojih komšija. Ljudi koji su nekada bili stranci upoznali su i zavoljeli Jimmyja i divili se njegovoj majci.

Prije njihovog ranog izlaska, Niki je već spremila doručak, nahranila Jimmyja, obukla ga za dan i oprala mu posteljinu od prethodne noći.

Njen raspored je iscrpljujući, ali odlučna je dati Jimmyju najbolji život koji može pružiti.

Niki je saznala da je Jimmy slijep kada je imao oko dva mjeseca.

Jimmyjeva baka je primijetila da nije posezao za igračkama niti ih je direktno gledao dok su visile ispred njega, što je navelo Niki da obavi daljnje testove.

Šest mjeseci nakon toga saznala je da Jimmy također ima epilepsiju, ali ga je odvikla od lijekova kako bi ga pokušala izliječiti jer nekoliko mjeseci nije imao napade.

“On je moja inspiracija”, kaže ona. “Vidim ga… Uvijek je sretan, nasmijan… Ne vidi me na konvencionalan način, ali sigurna sam da ima viziju kako izgledam u svom umu.”

[the_ad id=”788718″]

Svakog dana, gospođa Antram još uvijek pokušava naučiti Jimmyja novim riječima i pokretima. To je proces koji treba ponoviti mnogo puta kako bi mu se dala prilika da uči.

“Ponekad se zapitam kako mogu biti tužna kada vidim Jimmyja, koji nikada nije vidio boje, oblake ili duge, a on samo sjedi sa osmijehom.’

Ali, Niki priznaje da nije uvijek bila tako zadovoljna. Kaže da joj je srce ‘puklo’ onog dana kada je saznala da je njen sin trajno slijep i da joj je trebalo ‘dugo vremena da prevlada ta osjećaj povrijeđenosti’.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.