office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kako se ponašati u hotelu: Trebam li pospremiti krevet i sobu prije odlaska?

Kako bi Vaš boravak u hotelu bio što ugodniji neke stvari ne bismo trebali zanemariti.

Prilikom odlaska na odmor volimo se potpuno opustiti i zaboraviti na sve, pa i na osnove pristojnog ponašanja.

Imajte u vidu da je uvek bolje odsedati u jeftinijim sobama luksuznijih hotela, nego u skupim sobama jeftinih hotela.

Prema međunarodnim normama, kvalitet i nivo hotela označava se zvjezdicama ili se kategorija ispisuje slovima. Hotel najviše kategorije se označava sa L (de luxe), pa onda dalje A (četiri zvezdice), B (tri), C (dvije) i D (jedna zvjezdica).

U odnosu na to koliko zvjezdica hotel ima, određuje se to da li mora da sadrži apartmane, salone, bazen, pa i ostale radnje poput frizera i prodavnica, kao i to da li osoblje hotela uvijek stoji na raspolaganju gostima, sobni servis koji radi 24 sata.

Kada polazite na put, dobro je da unaprijed rezervišete sobu, naglasite koji tip sobe želite, kao i to da li insistirate da sadrži neke pogodnosti, kao na primjer balkon i to posebno ako hoćete pogled, recimo, na more.

U hotelu se osjećajte kao kod kuće, ali se ponašajte kao da ste u gostima. Čuvajte inventar u sobi, jer ukoliko nešto pokvarite, plaćaćete odštetu.

Ne lupajte vratima, ne budite bučni, poštujte kako ostale goste, tako i osoblje u hotelu. Ne šetajte hodnicima neprikladno obučeni, recimo u pidžami ili spavaćici, a nikako se ne pojavljujte neodkeveni na prozoru ili balkonu. Ukoliko ste na moru, podrazumijeva se da nećete hotelom defilovati u kupaćem kostimu, posebno ne tako dolaziti na doručak, ručak ili večeru.

Ako ne želite da vas netko ometa u sobi, samo postavite znak da ne želite biti ometani, pa osoblje hotela neće smjeti ni pokucati na vrata.

Povratna informacija je bitna, a neki ljudi znaju biti prekritični, dok se drugi boje progovoriti ako im nešto smeta. No, osoblje želi znati što može popraviti da boravak u hotelu bude ugodniji, pa komentare prenesite, ali na lijep način.

Zaposlenici hotela vole da ih se tretira s poštovanjem, pa ih pozdravite u prolazu.

Ako želite da vam sobarica pospremi sobu dok vas nema, nema smisla da sami prvo namjestite krevet. Zašto? Jer gost nikad neće pospremiti krevet onako kako to sobarice rade, u smislu da navuku sve u ćoškove, zategnu i postave krevet prema hotelskim standardima. Sobarica će svejedno morati pospremiti pa joj zapravo ne olakšavate posao.

Ono gdje joj možete olakšati jer da prljave peškire (ručnike) stavite na jednu hrpu, a smeće bacite u koš.

Kada napuštate hotel, jedino dodatno što može pomoći sobarici u obavljanju posla jest da skinete navlake za jastuk i jorgan te skinete donju plahtu kreveta. Ako ste pomicali neki dio namještaja, vratite ga na staro mjesto.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.