office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Lumbarda

Lumbarda je općina s nešto više od 1000 stanovnika. Udaljena je šest kilometara (istočno) od grada Korčule. Rasprostire se uz obalu malih uvala i po okolnim brežuljcima, a okružuju je prostrana pjeskovita polja vinograda.

Do Lumbarde se stiže dobrom, asfaltiranom cestom koja prolazi slikovitim krajolikom borove šume i maslinika.

Uz kvalitetan smještaj i sportsko-rekreacijsku ponudu, specifično obilježje turizmu u Lumbardi daje prirodni okoliš. Od središta Lumbarde uzbrdo, kroz drvored duda (murvi), put vodi do prekrasnih polja i vinograda koji su smješteni na finom crvenkastom pijesku, koji daje idealnu podloga za uzgoj vinove loze.

Tu je kolijevka Grka, Pošipa i Maraštine kojima se hvali cijelo ostrvo Korčula. Ova posebna zemlja daje posebnu notu vinima Korčula a turistima daje najljepše pješčane plaže.

Žitelji Lumbarde bavili su se vijekovima poljoprivredom, najviše vinogradarstvom, zatim ribarstvom i kamenoklesarskim zanatom. Danas se mjesno stanovništo osim poljoprivrede bavi i turizmom: uz hotele je nekoliko kampova i mnogo privatnih pansiona, ugostiteljskih radnji, trgovina, a također i manja marina.

Plaže u ovommjestuu su pješčane, a jedna od najpoznatijih plaža u HrvatskojBilin Žal, nalazi se upravo u Lumbardi. Nakon sunčanja, plivanja i svim posjetiocima dragih morskih aktivnosti, većina se zaputi popiti čašicu grka, vina specifičnog za Lumbardu, a koje se ne izvozi, tako da je ovo možda jedina prilika svima ga isprobaju.

Na brežuljku sred starog dijela naselja Veloj glavici nalazi se trobrodna župna crkva sv. Roka, a u mjestu je nekoliko manjih starih kapela: sv. Bartul, sv. Petar, Mala Gospa. Okružena vinogradima ističe se crkvica sv. Križa iz 1774. godine pred kojom je karakteristični trijem.

Župna crkva sv. Roka

Gastronomska ponuda Lumbarde je zaista bogata. Voće i povrće, svježa i slana riba predstavljaju vrhunsku ponudu na tržnici a ne treba niti spominjati poznati dalmatinski pršut.

You must be logged in to post a comment.