office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Grad Korčula

Grad Korčula smješten je na sjeveroistočnom kraju ostrva, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Sastoji se od starog grada na malom, ovalnom poluostrvu, baroknog predgrađa neposredno pod starim zidinama, te novih dijelova raspoređenih uz obalu istočno i zapadno od starog središta.

Stari grad je okružen zidinama, a ulice su raspoređene u riblje kosti omogućujući slobodno strujanje zraka, ali i štiteći od jakih vjetrova.

Grad Korčula isplaniran je tako da postoje zapadna i istočna strana grada. Na te dvije strane ostrvo dijeli glavna ulica koja prolazi tačno središtem ostrva. Prvenstveno je izgrađen tako da bi u njemu postojala odlična odbrana od raznih napada.

Gledajući grad iz ptičje perspektive, ljudi su složni da neodoljivo podsjeća na riblju kost. Plan grada, reći će mnogi, baš zato što je takav kakav je, pruža gotovo pa idealne uvjete za život svim svojim stanovnicima.

Isklesana u kamenu i okružena gustom borovom šumom, grad Korčula je omiljeno odredište putnika istančanog ukusa.

Danas u gradu živi oko 3000 stanovnika, a najveći broj stanuje u novim četvrtima. Grad je sjedište administrativne uprave Grada Korčule koji obuhvaća dio ostrva a pet naselja, osim Korčule, Žrnovo, Pupnat, Čaru i Račišće, s oko 6000 stanovnika.

U Korčuli se nalaze mnoge društvene, kulturne, gospodarske, zdravstvene organizacije i ustanove: dječji vrtić, osnovna i srednja škola (gimnazija), muzej, knjižnica, Dom zdravlja, turističke agencije, banke, bolnica, hoteli, brodogradilište, trgovačke i ugostiteljske radnje i dr.

Danas je Korčula važan turistički centar sa dugogodišnjom tradicijom. Posjetiocima se nudi zaista raznolik tip smještaja; hotele, apartmane, kampove, marinu; te raznolike sportske i rekreacijske sadržaje.

Korčula ima i brojne teniske terene. Ljeti su posebno popularni vodeni sportovi te možete iznajmiti opremu za surfanje i jedrenje. Također su u turističkoj ponudi grada i organizirane ekskurzije, ture na jahtama te ronilačke ekspedicije koje vode profesionalni ronioci.

Od značajnijih povijesnih znamenitosti ističemo gotičko-renesansnu katedralu Svetog Marka, gradsku vijećnicu, te masivne gradske zidine.

Katedrala Svetog Marka
Gradske zidine

Korčula u svojoj utrobi skriva čarobnu renesansno-gotičku jezgru koja vrvi popločanim ulicama, historijskim kućama i palačama. Znatiželjnici dolaze čuti priče o slavnom moreplovcu Marku Polu. Romantičari žele vidjeti plesove moreške s mačevima, dok avanturističke duše privlače biciklističke staze i ronjenje u prozirnom moru.

Ekonomska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo, brodogradnja, turizam i nautički turizam te obrada kamena, turizam i nautički turizam. Radovi vještih korčulanskih majstora nas zadivljuju svojom očuvanošću. Poznat kao rodni grad Marka Pola, pustolova i moreplovca, ovaj grad s pravom zovu “Dubrovnik u malom” poradi njegovih slikovitih trgova i srednjevjekovne atmosfere.

Korčula održava redovite trajektne i katamaranske linije sa kopnom. Možete na Korčulu stići iz Splita koji se nalazi na centralnom dijelu obale ili dosta južnije iz mjesta Drvenika, dok je najkraća trajektna linija iz Orebića na poluostrvu Pelješcu iz kojeg se vozite manje od pola sata.

Korčula je poznata po svojem izuzetnom kultrnom i historijskom naslijeđu. Moreška je tradicionalna kavalirska igra koja na ulice Korčule donosi posebnu živost.

To je najvažniji kulturni događaj u gradu, koji se odvija sveke godine 29. jula, zajedno sa proslavom Sv. Tudora, ali i na nakoliko prigoda tijekom sezone. Izvodi se u Korčuli još od 15. vijeka te je španjolskog porijekla. To je bitka između vojske Bijelog i Crnog kralja, koji se bore za princezu koju je zatočio Crni kralj. Nakon oštre borbe sa mačevima, Bijeli kralj porazi Crnog kralja i oslobađa princezu.

Pred gradom Korčulom, brojna su mala ostrva – Badija je možda najpoznatije i jedno od najvećih. Na ostrvu, koji je danas nenaseljen, nalazi se renesansna crkva i franjevački samostan iz 15. vijeka, s monumentalnim klaustrom.

Ostrvo Badija – Crkva i franjevački samostan

Korčula je jedini grad na istoimenom ostrvu, a može se pohvaliti i dugom historijom. Naime, Statut grada i ostrva Korčule iz 1214. godine (dopunjen 1265.) najstariji je pravni dokument u Hrvatskoj i među najstarijim slavenskim uopće.

Gastronomska ponuda uključuje poznate riblje speciajalitete te izuzetna, vrhunska domaća vina (Pošip, Rukatac, Grk, Plavac), poradi kojih je Korčula prozvana “otokom vina”. Domaću kuhinju odlikuju i poznati kolači i slastice.

Smještaj ćete lako pronaći u apartmanima i sobama u Korčuli u porodičnim kućama i vilama koji će svojom kvalitetom i udobnošću zasigurno omogućiti svim svojim gostima nezaboravan odmor.

Posjetioci Korčule zaista imaju brojne razloge za dolazak. Puno im je teže pronaći razlog za – odlazak.

Stari grad i kuća Marka Pola

Grad Korčula danas broji oko 3000 stanovnika, a centar grada je utvrđena povijesna gradska jezgra smještena na poluostrvu na istočnoj strani ostrva, prema poluostrvu Pelješcu.

Stari grad ograđen je zidinama i kulama, a tlocrt ovog prelijepog gradića otkriva popločane uličice koje iscrtavaju oblik riblje kosti – ova formacija omogućuje nesmetano strujanje zraka, a istodobno štiti grad od naleta jačih vjetrova.

Stara gradska jezgra svakako je najdojmljiviji dio Korčule, ovdje su smještene brojne znamenitosti, između ostaloga Gradski muzej KorčuleKatedrala sv. Marka iz 14. vijeka, Crkva sv. Mihovila iz 15. vijeka, Crkva Svih svetihOpatska riznicaVeliki RevelinKula Svih svetihAtrij gradske vijećnice. A jedna od najpoznatijih korčulanskih znamenitosti svakako je Kuća Marka Pola.

Kula Svih svetih
Veliki Revelin
Opatska riznica – Desno
Crkva sv. Mihovila
Kuća Marka Pola u pozadini

Svjetski poznat putnik i istraživač, Marko Polo, rođen 1254. u, kako se vjeruje, gradu Korčuli, jedan je od simbola ovoga grada, a osim po svojim istraživačkim putovanjima prema Dalekom istoku, poznat je i kao sudionik jedne od najvećih srednjovjekovnih bitaka na ovim prostorima – Bitke pred Korčulom koja se odigrala između genoveške i venecijanske flote, 1298. Marko Polo je završio kao jedan od zarobljenika u zatvoru u Genovi gdje je doživljaje sa svojih putovanja pričao poznatom tadašnjem piscu fantastičnih romana, Rustichelliju iz Pise, koji je te priče zapisivao pa je tako nastala knjiga “Putovanja Marka Pola”. Djelo slovi za putopis, iako danas pouzdano znamo da je jednim dijelom i fikcija.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.