office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Lun – Tovarnele

Na najsjevernijem rtu ostrva Paga, na 20-ak km udaljenosti od Novalje, uronjen u zdravu tišinu koju razbija samo pjesma cvrčaka i šum valova, smjestio se Lun.

Želite li pronaći mir izgubljen negdje u urbanoj vrevi, ovo je mjesto idealno za vaš odmor. Blaga mediteranska klima i okrepljujuća tišina lunjskih maslinika obnovit će vaše potrošene snage. U toj tišini čini se da je vrijeme zaista stalo.

Samo mjesto nije uz more, do mora i male lučice spušta se u 1km udaljeno mjesto Tovarnele. Uz Tovarnele protežu se prelijepe plaže i šetalište s pogledom na obližnje ostrvo Dolfin, te ostrva Cres i Lošinj. Na ostrvu Dolfin nalazi se svjetionik, a ime je dobio po dobrim dupinima koji su česti gosti ovog dijela paškog akvatorija.

Ono po čemu je Lun jedinstven na ostrvu Pagu, ali i u svijetu, su lunjski maslinici.

Među oko 80000 stabala maslina koliko ih ima na području Luna posebno se ističe oko 1500 stabala divlje masline (lat. Olea Oleaster) visokih 5-8 m i promjera 20-80 cm. Starost nekih maslina stručnjaci su procijenili na preko 1500 godina! Ovo područje divlje masline površine 24 hektara, jedino je takve vrste na Jadranu i jedno od tri lokaliteta takve vrste u svijetu te stoga ima veliku botaničku vrijednost.

Zbog svojih je karakteristika 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Rezervatom se može prošetati šetnicom dugom oko 2 km i uživati u jedinstvenom prizoru prastarih stabala gotovo iz biblijskih vremena čije se korijenje isprepliće s paškim kamenom.

Svakako vrijedi obići i tzv. novaljske stanove – stare pastirske nastambe, u kojima još živi nekoliko porodica koje se bave proizvodnjom čuvenog paškog sira.

Obližnja naselja – Jakišnica, DudićiVarsanPotočnica i Tovarnele, smještena u slikovitim uvalama, također su odličan izbor za ugodan odmor.

You must be logged in to post a comment.