office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mađarska: Pogledajte zašto je impozantni dvorac Esterhazy bio najposjećeniji prošle godine

Broj posjetilaca u mađarskim dvorcima i palatama je prošle godine dostigao 315.000 ljudi, što je novi rekord, rekao je Tamas Glazer, direktor Neprofitne organizacije za zaštitu i razvoj nacionalnog naslijeđa

“Skoro tri četvrtine palata i dvoraca su ostale otvorene prošle godine”, rekao je Glazer i dodao da je pet građevina otvorilo vrata javnosti prvi put ove godine.

Jedna od tih građevina je i palata Esterhazi u Fertodu, u Mađarskoj u blizini granice sa Austrijom koji je bio najpopularnija palata prošle godine, sa 55.000 evidentiranih posjetilaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily ? (@emily.polachek)

Fertod je miran, skoro uspavan gradić od nekoliko hiljada stanovnika, poznat i po tome što se u blizini nalazi mađarski nacionalni park Ferto-Hansag, koji se naslanja na austrijski Neusiedler See nacionalni park.

Facebook

Biser među plemićkim rezidencijama istočnog dijela centralne Evrope. Sa svojih 126 soba, predivno oslikanom salom za bankete, bogatom bibliotekom, kapelom, muzejom i zapanjujuće geometrijski pravilnim i dobro održavanim vrtom, ova palata bilo je i mjesto gde je, tokom 25 godina svog života, stvarao i veliki kompozitor Jozef Hajdn, koji, doduše, nije živio u glavnoj zgradi dvorca, već u zasebnom stanu u dijelu imanja za poslugu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rajender Sadhu (@love__europe)

Iako su Esterhazijevi zemljište i onda postojeće građevine na mjestu današnjeg dvorca stekli još krajem 17. vijeka, palatu je – u punom sjaju, čija se slava proširila cijelom tadašnjom Evropom – dovršio princ Nikolaus Esterhazi 1766. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sándor Ötvös (@sandor_otvos)

Carica Marija Terezija, koja je bila čest gost plemićke porodice, navodno je jednom izjavila da, kada želi da čuje dobru operu, ide u dvorac Esterhazijevih. Iako je prije posjete uvijek poželjno nešto znati o historiji tog dijela svijeta, a posebno o prošlosti porodice koja je svoj uspon počela još u 16. vijeku, preporučljivo je odabrati da vas kroz imanje provede ljubazno osoblje palate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabella ? (@isabella.honeybee)

Kada se posjeta privede kraju, odvojite neko vreme, osamite se u nekoj raskošnoj prostoriji sa pogledom na park i pokušajte da zamislite kako je u tom prostoru, prije više od dva vijeka, bilo biti baštovan, muzičar, kapelan ili, zašto da ne, neko od vlasnika zdanja.

Velika preporuka od nas da posjetite ovaj dvorac. Očekujemo vaše utiske i fotografije.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.