office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Najduži kopneni put na svijetu je putovanje od Cape Towna do Magadana u Rusiji

Najduži kopneni put na svijetu iznosi 14.000 milja (22.387 km) od Cape Towna u Južnoj Africi do Magadana u Rusiji.

Zasluge za ovu dugačku rutu pripadaju korisniku Reddita koji ju je nacrtao na Google mapsu 2019. godine tvrdeći da je to najduža moguća pješačka udaljenost. Ova ruta ne zahtijeva letove, trajektne ili druge prelaske brodom, samo otvoreni putevi i mostovi. Ruta vodi hrabrog putnika gore kroz Afriku, pored Sueckog kanala, kroz Tursku, centralnu Aziju i preko Sibira do Magadana.

Entuzijasti koji se upuste u ovu avanturu svoj put će početi svježi i puni energije, a prva prepreka bit će im planina Table u blizini Cape Townu.

Prilikom ovog dugog puta proći ćete kroz Bocvanu, dok ste tu zašto ne biste otišli na Safari Tour da biste vidjeli neke od nevjerovatnih divljih životinja Afrike?

Sljedeća stanica je Zambija, gdje ćete moći posjetiti Viktorijine vodopade. Ovaj vodopad se nalazi na rijeci Zambezi na granici između Zambije i Zimbabvea najveći je vodopad na svijetu, sa širinom od 1.708 metara. Od Gaboronea u Bocvani do Viktorijinih vodopada, ovo je lijep i lagan dio od 22 dana.

Koliko bi bilo neprijatno da prošetate 14.000 milja i zaboravite da pogledate najveće svjetsko čudo? Kao posljednje preostalo klasično svjetsko čudo, piramide se moraju vidjeti. Za put o juga Afrike do Egipta trebat će vam nevjerovatnih 181 dan odnosno šest mjeseci.

Od jednog svjetskog čuda piramida Egiptu do drugog Petre u Jordanu, trebat će vam samo dvije sedmice. Smještena na jugu zemlje, ovo arheološko nalazište je izuzetno dobro očuvano i sadrži svjetski poznati hram Al-Khazneh (Riznica), kitnjastu građevinu usječenu direktno u stijenu od pješčara. Vjeruje se da je bio mauzolej nabatejskog kralja Arete IV, najpopularnija je turistička atrakcija u Jordanu.

Sljedeća stanica, zašto ne biste bacili pogled na prirodne ljepote jezera Van u Turskoj? Sa slikovitim šetnicama oko jezera i mnoštvom udaljenih hotela za boravak, ovo je savršeno mjesto za opuštanje i upijanje fascinantne historije. Od jermenskih kraljevstava do mongolskih osvajanja, jezero je u srcu nekih od najvećih svjetskih imperija. Za ovaj dio puta trebat će vam pet sedmica.

Vaša posljednja stanica prije Rusije je Gruzija, pa uživajte u malom urbanom predahu u prekrasnom glavnom gradu Tbilisiju. Sa svojim kaldrmisanim starim gradom i kućama sa crvenim krovovima. Prošetajte gradom, razgledajte njegove historijske crkve, zgrade u stilu art nouveau i sovjetske blokove. Od Vana do Tbilisija putovanje traje 16 dana.

I na kraju stigli ste u Rusiju, ali nažalost putovanje je daleko od kraja. Kako se krećete dalje na sjeveroistok, temperature padaju, krajolik postaje sve više i više neplodan. Putovanje kroz Rusiju do konačne destinacije trajat će 253 dana odnosno osam mjeseci.

Najduži kopneni put na svijetu od Cape Towna (Južna Afrika) do Magadana (Rusija) iznosi 22.387 kilometara, a za prelazak potrebno je 4.492 sata putovanja, odnosno 187 dana hodanja bez prestanka ili 561 dan hodanja 8 sati dnevno. Na ruti prolazite kroz 17 zemalja, šest vremenskih zona i sva godišnja doba.

Izvor:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.