office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Najstariji restoran na svijetu nalazi se u Madridu: Pećnica neprekidno radi već 300 godina

Restoran Botin u Madridu osnovan je 1725. godine, a u Guinnessovoj knjizi rekorda prepoznat je kao najstariji restoran na svijetu.

Autori YouTube kanala Great Big Story posjetili su restoran Botin kako bi pokušali otkriti neku od njegovih tajni dugovječnosti. Jedna od najjedinstvenijih karakteristika restorana je njegova pećnica, koja neprekidno radi skoro 300 godina.

“To je naš dragulj. Naš dragulj u kruni”, rekao je zamjenik direktora Botina Luis Javier Sanchez, koji je radio u restoranu više od 45 godina.

“Nikad je ne gasimo. Noću mora biti vruća i ujutro biti spremna za pečenje. To je razlog zašto je nikada ne smijemo isključiti. Postoji posebna aroma unutra, zaista je nevjerovatna”, pojasnio je.

Jednako je nevjerovatno koliko je restoran posvećen održavanju hrane koju služi. Iako Sanchez opisuje vinski podrum kao “historiju koja diše” na neki način, hrana ima za cilj da ima ukus historije, pri čemu svaki kuhar uči od svog prethodnika, a zatim prenosi recepte na sljedeću generaciju.

“Naši recepti su veoma stari, od kada su djedovi osnovali restoran”, dodao je, “I od tada smo ostali vjerni tim receptima.”

Ipak, restoran Botin nije potpuno “zaglavio” u prošlosti – ima web stranicu i sve potrebne profile na društvenim mrežama, piše magazin Food and Wine.

Također, postoji i na TripAdvisoru gde ljudi mogu da ostave recenzije poput šaljivih dosjetki: “Eh, čuo sam da je ovo mesto dostiglo vrhunac davne 1831. godine.”

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.