office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Najveći hotel u Jugoslaviji ponovo otvorio svoja vrata za posjetitelje

Najveći hotel u bivšoj Jugoslaviji “Brioni” ponovo je svoja vrata otvorito za posjetioce nakon višemilionskih ulaganja u renoviranje.

Hotel “Brioni” sa više od 230 soba, elegantno je modernističko zdanje koje se uzdiže usred borove šume, ispred jedne od najpovoljnijih primorskih perspektiva Jadrana, piše Financial times.

Ovaj hotel slobodno se može nazvati zenitom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nacije koju je vodio njen doživotni predsjednik Josip Broz Tito.

Otvaranje Briona početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bilo je planirano da ugosti međunarodne filmske vrste koji stižu na godišnji filmski festival visokog profila u Puli.

Navodi se da je ime hotela, prema italijanskoj riječi za obližnja ostrva Brijuni na kojima je Tito živio i radio šest mjeseci svake godine, predložila glumica Sofija Loren.

 

Sada, nakon renoviranja koje je koštalo oko 34 miliona eura a koje je investirala Arena Hospitality Group u suradnji s Radissonom, zdanje je ponovo “rođeno” kao Grand Hotel Brioni Pula.

Jedan od vodiča koji je predvodio turističku grupu po ostrvu, svojevremeno je kazao kako je “ulaskom u hotel osjetio miris Jugoslavije”.

Ponovno otvaranje ove “zanemarene zvjeri” kako je opisuje Financial times, činilo se gotovo nemogućim. Ali vrijedilo je truda.

Zaista, Brione danas prožima pobjedničko raspoloženje neskrivenog sjaja. Zidovi hodnika blistaju Swarovski kristalima, štedljivo se koriste polirani mermer i mesing, a meni koji je pripremljen je izvrstan.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.