office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Najviša žena na svijetu prvi put putovala avionom zahvaljujući Turkish Airlinesu

Kompanija Turkish Airlines pretvorila je šest sjedišta u avionu na letu za SAD u prostor za nosila za putnicu visoku 2,15 metara

Najviša žena na svijetu prvi put je putovala avionom zahvaljujući kompaniji Turkish Airlines, javlja Anadolu Agency (AA).

Rumeysa Gelgi, najviša žena na svijetu koja je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda zahvaljujući visini od 2,15 metara, krenula je na putovanje u Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon što je aviokompanija pretvorila šest sjedišta u avionu u prostor za nosila.

Gelgi je morala da putuje nosilima zbog Weaverovog sindroma, genetskog poremećaja koji karakteriše brz rast. Obično se kreće u invalidskim kolicima, ali ponekad i hoda na kratke udaljenosti.

Dvadesetpetogodišnja programerka imala je želju da otputuje u SAD da bi prisustvovala događaju koji organizuje Guinness i zbog razvoja svoje profesionalne karijere.

Gelgi je rekla novinarima na aerodromu u Istanbulu da je veoma uzbuđena što će prvi put putovati avionom i da je ovaj let važan za pacijente poput nje kojima su potrebna nosila.

“Ovo će biti moj prvi let kao i moje prvo putovanje u inostranstvo. Ali vjerujem da će ovo iskustvo biti prvo za mnoge pojedince, ne samo za mene. Jer kao što znate, opcija putovanja na nosilima je uglavnom rezervisana za pacijente koji se prebacuju iz jedne jedinice intenzivne njege u drugu i treba im hitna pomoć”, rekla je ona i dodala da su joj nosila neophodna jer ne može da dugo sjedi d zbog skolioze, odnosno poremećaja zakrivljenosti kičme.

Gelgi živi u Karabuku u Republici Turkiye, oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Ankare. Ona kaže da koristi svoju titulu svjetskog rekordera da podiže svijest o Weaverovom sindromu i skoliozi.

Najviši čovjek na svijetu takođe živi u Turkiye, a u pitanju je Sultan Kosen, koji je visok 2,51 metar.

(AA)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.