office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Netaknuta priroda u blizini Banje Luke: Pogledajte idilične prizore Krupe na Vrbasu

Selo Krupa na Vrbasu udaljeno je 25 kilometara od Banje Luke, a prepoznatljivo je kao turistički biser ovog područja. Poznato je po idiličnim prizorima prirode počev od kaskadnih vodopada, zelenila do starih vodenica.

Udruženje Mapa kulture koje se bavi promocijom kulture, turizma i tradicije na svom YouTube kanalu objavilo je videosnimak koji prikazuje ljepote ovog sela.

Kako su napisali u opisu videa Krupa na Vrbasu znači netaknutu prirodu “gdje vas svaki slap tjera da širom otvorite oči i pogledate kako priroda kreira pejzaže beskrajne ljepote” za koje jedna posjete neće biti dovoljno.

Nekada je ovo selo bilo poznato kao lokalno izletište za koji je znao mali broj ljudi, a danas se preporučuje kao odlična turistička destinacija kako za domaće, tako i za strane posjetioce.

Na slapovima se nalaze i vodenice koje su izgrađene prije oko 200 godina i na njima su lokalni stanovnici zarađivali za život. Vodenice i danas rade na istom principu.

Koriste akumulaciju vode, jad, badanj dok je drveno kolo zamijenjeno metalnim. Kolo se pokreće pritiskom vode i sinhronizovano pokreće točkove koji melju žito.

Neki od mlinova i danas su aktivni, a posjetioci slapova mogu kupiti brašno koje je samljeveno na prirodan način.

U blizini slapova se nalazi i crkva svetog Ilije smještena u okviru manastirskog kompleksa koja datira s kraja 12. stoljeća, kao i ruševine srednjovjekovnog grada.

Iako je nekad bila samo lokalno izletište, Krupa na Vrbasu u posljednje vrijeme je sve više prepoznata kao prava turistička destinacija, što potvrđuje i sve veći interes posjetilaca koji dolaze u ovo malo mjesto.(Klix)

You must be logged in to post a comment.