office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Odlični savjeti za pakovanje kofera bez muke – Ovako se stvari neće pogužvati

Marie Kondo ideje za sređivanje kuće i ormara postale su vrlo poznate u cijelom svijetu, a neke od njih izvrsne su i za pripremu vašeg kofera na najbolji mogući način.Vjerujte nam, ova će metoda revolucionirati vaš život!

KonMari metoda zapravo nije metoda čiščenja već pospremanja životnog prostora koja se temelji na minimalizmu i organizaciji po kategorijama.

Imate li mogućnosti, za početak se posvetite odabiru kofera koji će vama najbolje odgovarati.

Kao idealan kofer opisuje onaj koji je izdržljiv, a ujedno lagan te je veličine koja odgovara dužini puta. Za vikend putovanja sigurno vam neće trebati kofer veličine manjeg ormara kojeg ćete vjerojatno napuniti mnoštvom nepotrebnih stvari.

Važno je i da ga se lako može voziti, odnosno da njegovi točkovi klize – kofer kojeg ćete jednostavno, bez buke i muke voziti za sobom, djelovat će smirujuće tokom gužvovitog putovanja.

Pogledajte vremensku prognozu i vodite računa o planiranim aktivnostima. Nije svejedno da li putujete turistički ili poslovno, kao i da li imate planirane koktele, prijeme i svečane večere. Umjesto da stihijski pakujete stvarčice koje volite, osmislite kombinacije za svaki dan, što će vam pomoći i kad signete na odredište jer nećete morati da trošite vrijeme na to šta da obučete, već ćete se posvetiti poslu ili uživanju.

Nekoliko dana prije puta spakujte kompletnu kozmetičku torbicu pa počnite da je koristite dok ste još kod kuće. Tako ćete ubrzo saznati šta vam nedostaje, često su to sitnice kao što je zubni konac.

“Sve što ste zaboravili, a što vam je potrebno, dodajte u neseser, a ono što ste spakovali, a niste koristili, izvadite i ostavite kod kuće. Ako ste mogli bez toga nekoliko dana, vjerovatno nije nužno da nosite na put”

Marie Kondo savjetuje tehniku slaganja odjeće koja je brza, a pritom na odjeći nema tragova od presavijanja. S druge strane, tako složena odjeća zauzima puno manje prostora, kako u ormaru, tako i u putnom koferu. Osnovne upute naći ćete u ovom videu.

Ono što bitno razlikuje Konmari tehniku slaganja kofera od „klasične“ jest način na koji punimo kofer. Odjeća se ne slaže jedna na drugu, pa tako ne pritišće svojom težinom ono što je na dnu i nema gužvanja. Primjenjuje se vertikalno slaganje, odnosno odjeća se slaže jedno pored drugog te se tako koristi puni volumen kofera. A što je također vrlo važno, u tako složenom koferu odmah možete vidjeti gdje se šta nalazi.

Pravilo 10% praznog prostora

Kad spremate putni kofer, uvijek nastojte ostaviti 10% prostora praznog. On će vam poslužiti da u njega spremite suvenire i sitnice koje ćete nabaviti tokom putovanja kao radosnu uspomenu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.