office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ostrvo Sveti Marko

Sveti Marko je jedno od najljepših ostrva na crnogorskom primorju.

Kroz istoriju je mijenjalo mnoga imena: Školj, Sveti Gabrijel, Stradioti, a danas najpoznatije koje se i zadržalo je ime Sveti Marko.

Ovo ostrvo je ostrvo nevjerovatne prirodne ljepote. Maslinjaci, vegetacija i brojni čempresi koji obogaćuju ostrvo zelenilom i blistavim bojama ga čine jedinstvenim u svojoj ljepoti. Ostrvo je okruženo najčistijom vodom u zalivu i prelijepim pejzažima kojima je teško odoljeti.

Sveti Marko je bio u vlasništvu Kluba Mediterane do kraja 80-tih godina prošlog vijeka, kada, zbog ratova na prostorima bivše Jugoslavije on prestaje da radi. Od 1990. godine, pa sve do današnjih dana bio zabranjen pristup, a objekti na ostrvu su vremenom potpuno devastirani.

Sudeći po jednoj od nekoliko legendi koja se vezuje za ostrvo Sveti Marko, mjesto je od davnina bilo čuveno po prelijepoj prirodi i gustim borovim šumamau koje su sami grčki bogovi slali svoje najbolje vojnike na oporavak i vidanje rana, nakon teških borbi i ratovanja. Kako im je naklonjena priroda pomogla da se oporave, grčki vojnici su na kraju odlučili da se na ostrvu i nastane.

Što se tiče imena samog ostrva, naslijeđeno je prema crkvi koja je davno postojala na ostrvu a bila je posvećena svecu, Svetom Marku. Lokalno stanovništvo ovo ostrvo još naziva i “Stradioti” – od grčkog naziva za ratnike.


  Kako doći od Vaše lokacije do ostrva Sveti Marko, pogledajte na mapi


 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex