office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ovi muzeji u Istanbulu namijenjeni su djeci

Istanbul, vodeća svjetska destinacija puna jedinstvenih iskustava, također je odličan grad za djecu. Različiti istanbulski muzeji proširuju svijest djece o kulturi, umjetnosti, tehnologiji i historiji dok stvaraju nezaboravne trenutke za celu porodicu.

Avioni, automobili i još mnogo toga: Muzej Rahmi M. Koc

Muzej Rahmi M. Koc, otvoren 1994. godine, jedan je od jedinstvenih muzeja u Istanbulu. Nalazi se u Haskoy na obali Zlatnog roga, muzej je jedini veliki muzej u Turskoj posvećen istoriji transporta, industrija i komunikacija.

Muzej obećava nezaboravno putovanje u prošlost sa eksponatima klasika automobili, prvi tramvaji, čamci, stari avioni, parobrodi i prva vrsta starih bicikala sa visokim prednji točak, a posetioci takođe mogu proširiti svoje vidike u namenskim sekcijama naučni pronalasci i alati.

Zbirka Muzeja uključuje i neke od Mustafinih ličnih stvari.

Kemal Atatürk. Muzej Rahmi M. Koč redovno organizira razne aktivnosti i radionice za djecu, tokom kojih njihovi roditelji mogu uživati ​​u obližnjim kafićima i restoranima na obali moreuza.

Putovanje u djetinjstvo: Muzej igračaka

Istanbulski muzej igračaka, smješten u istorijskoj vili u Kadikoyu, najpoznatijoj četvrti u Anadoliji stranih, dočekuje posjetitelje svih uzrasta u šareni svijet igračaka. Sa kolekcijom igračaka koju je pesnik Sunaj Akin sakupljao dve decenije iz antikvarnica i aukcija u više od 40 zemalja, Muzej prodavnica igračaka je odlično mesto za druženje roditelja i dece.

Muzejski eksponati uključuju najpoznatiji primjerci igračaka od 1700-ih do danas, nudeći roditeljima i djeci priliku da uče o svijetu istorije na zabavan i nezaboravan način. Osim toga, Istanbulski muzej igračaka bio je pionir osnivanje sindikata dječjih muzeja i muzeja igračaka širom svijeta, dajući Istanbulu titulu “prijestonice muzeja igračke”.

Gdje vrijeme staje: Minijaturk

Još jedan muzej koji djeca vole je Minijaturk, koji okuplja arhitektonsko naslijeđe civilizacija koje su vladao Anadolijom kroz istoriju. Miniaturk, otvoren za posjetioce 2003. godine sa sloganom ”Mali maketa velike zemlje”, jedinstveni je park u kojem su izložene makete najvažnijih djela Turska u skali 1/25.

Minijaturne makete 137 arhitektonskih dela, od karavan-saraja do kompleksa, džamije, crkve i sinagoge, te drevne zgrade do palata, predstavljaju umjetnost i arhitekturu Turske. Posjet Miniaturku je divan uvod u tursku historiju!

Svijet opsesije: Muzej iluzija

Općenito, djeca su fascinirana magijom i iluzijom, a Muzej iluzija u Istanbulu poziva ih na iznenađujuće i zabavni svijet iluzija u Narmanli Hanu u Beyogluu na evropskoj strani Istanbula iu tržnom centru Emaar na anatolskoj strani. Sa optičkim iluzijama, hologramima, iluzijskim tunelima i pametnim dizajnirane sobe, u kojima se posjetitelj pojavljuje naopako, muzej je intrigantan iskustva za posjetitelje svih uzrasta.

Iako Istanbulski muzej iluzija nudi djeci interaktivnu i zabavnu izleta, eksponati svojim trikovima percepcije doprinose i razvoju dječje mašte. Pogledaj Beskonačna soba muzeja, vorteks tunel i soba naopačke, zabavite se sa svojom djecom i slikajte puno fotografija!

You must be logged in to post a comment.