office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Miniaturk

Prvi park minijatura u Istanbulu, mjesto je gdje se mogu vidjeti monumentalne građevina kultura i civilizacija koje su vladale u Anadoliji i okolo nje.

Miniaturk – Turska u malom, prvi je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije, u Istanbulu. Privlači pažnju hiljada turista iz svih dijelova svijeta.

  • Na otvaranju parka bilo je 80 modela
  • Trenutno je izloženo 126 modela raznih građevina

Među modelima su Aja Sofija, džamija Selimijja, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela…ali i džamija Kubbet-us Sahra iz Jerusalema i ruševine sa planine Nemrut.

Od ukupno 126 modela, 59 su minijature iz Istanbula, 55 iz Anadolije, a preostalih dvanaest sa područja u kome je vladalo Osmansko carstvo. Ostalo je dovoljno mjesta i za nekoliko dodatnih modela, o kojima će odlučivati gradsko vijeće.

Napopularniji model u parku minijatura su kamene kuće iz Mardina. Zbog njegove posebne arhitekture, Mardin se smatra muzejem na otvorenom, u kome je većina historijskih građevina napravljena od krečnjačkih stijena, bež boje.

Most preko Bosfora takođe privlači mnogo pažnje. Osim toga, posjetioci često pregledaju i dvor Ishak-paše iz Agrija i spomenik iz Čanakkalea.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Miniaturk godišnje posjeti oko 800 hiljada ljudi.

“Oko 200 hiljada njih su iz inostranstva. Taj broj se svake godine povećava.

U parku su smještena i dva muzeja, Panoramski muzej pobjede – što je umjetnička interpretacija Borbe za osolobođenje i Istanbul kristal-muzej, u kome su trodimenzionalne staklene figure 16 najpoznatijih istanbulskih građevina.

U najvećem parku minijatura na svijetu – Miniaturk, nalazi se i amfiteatar sa 400 mjesta, prodavnica suvenira i poklona, labirint, igralište za djecu i šahovska tabla sa figurama u ljudskoj veličini.

Pogledajte video :


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
Ulaznica350,00 TL
Svakoga dana09:00 - 18:00h

Adresa i kontakt :

   Imrahor Caddesi | Sutluce, Istanbul 34445, Turkey

   +90 212 222 28 82


Kako doći :

  Eminönü: Bus linija 47, 47Ç, 47E i 47N

  Mecidiyeköy and Şişli: Bus linija 54 HŞ (Hasköy/Şişli)

  Taksim: Bus linija 36 T (Cebeci- Taksim)

  Topkapı: Bus linija 41 ST (Seyrantepe-Topkapı)

  Sultanahmet- Dolmabahçe: Bus linija TB 1


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''