office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

OVO JE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT NA SVIJETU: Vodeću poziciju preuzeo od francuske prijestonice, a evo koji je proglašen za najjeftiniji

Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je na svetu, pokazala je analiza koja je objavljena u britanskom magazinu “The Economist”.

Tel Aviv je preuzeo vodeću poziciju od francuskog glavnog grada Pariza, koji se sada nalazi na drugom mestu koje deli sa Singapurom.

Iza pomenuta tri grada slede Cirih, Hong Kong i Njujork.

New York

Anketa troškova života koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a upoređivane su cene više od 200 proizvoda i usluga.

Najveći pad na listi najskupljih gradova beleži Rim. Glavni grad Italije pao je sa 32. na 48. mesto.

Rim

Najviše cene benzina su u Hong Kongu – 2.5 dolara po litru.

Honk Kong

Najjeftiniji je Damask

Najjeftinijim gradom za život proglašen je sirijski glavni grad Damask.

Analizom je utvrđeno da su problemi u lancima nabavke kao i protivepidemijske mere koje su ograničile proizvodnju i trgovinu doprinele porastu troškova života u mnogim gradovima.

Troškovi transporta su porasli zbog rasta cene goriva, a zabeležen je značajan porast cena duvana, proizvoda za ličnu higijenu kao i zabavnih sadržaja.

Ovako izgleda lista top 10 gradova

Ovo je poredak deset najskupljih gradova: Tel Aviv, Pariz, Singapur, Cirih, Hong Kong, Njujork, Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Ženeva

Slede: Oslo, Seul, Tokio, Beč, Sidnej, Melburn, Helsinki, London, Dablin, Frankfurt i Šangaj.

Kurir.rs/The Economist

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.