office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ovo sigurno niste znali: Cool činjenice o putovanjima

Jednom godišnje otputujte nekamo gdje još nikad niste bili, poručio je Dalaj lama znajući koliko dobrobiti putovanje ima za zdravlje i sreću čovjeka. Poslušajte te mudre riječi i što prije isplanirajte svoj bijeg u nepoznato, a „pobjeći”, naravno, možete i više puta. Dapače!

Jeste li znali da nas putovanja čine sretnijima, pametnijima, kreativnijima?

“Za dvadeset godina bit ćeš više razočaran stvarima koje nisi učinio nego onima koje jesi. Isplovi zato iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!” Rekao je to američki književnik Mark Twain poslavši time poruku svijetu koliko je važno putovati. I brojni drugi književnici, filozofi, putopisci, novinari, istraživači, pa i proroci stoljećima šalju poruke o važnosti putovanja i njegove dobrobiti za pojedinca.

Jeste li znali da nas putovanja čine sretnijima, pametnijima, kreativnijima?

Blagodati putovanja za naše zdravlje

O utjecaju putovanja na čovjeka provedena su i brojna istraživanja. Tako je, među ostalim, dokazano da odlazak na odmor smanjuje rizik od srčanih oboljenja, depresiju i stres te poboljšava vještine rješavanja problema. Novac koji potrošimo na putovanje čini nas sretnijima od onoga što potrošimo na materijalne stvari.

Osim toga, tijekom putovanja boravimo u različitim okruženjima te smo izloženi brojnim novim bakterijama, što pridonosi stvaranju jačih antitijela i podizanju imuniteta. Jeste li to znali?

Dokazano je i da putovanja poboljšavaju zdravlje mozga i proširuju naš um jer upoznajemo nove ljude i kulture, prilagođavamo se novim situacijama, postajemo emocionalno stabilniji.

Dobra je vijest i što nas putovanja održavaju u formi. Iako ćemo možda sate provesti u različitim prijevoznim sredstvima, velika je vjerojatnost da ćemo na odredištu biti aktivniji nego što smo kod kuće. Više ćemo šetati (kako bismo razgledali što je više moguće), vjerojatnije ćemo se na putovanju okušati u nekom novom sportu ili planinariti do vrha kako bismo imali što bolji pogled na okruženje u kojem se nalazimo. Čak i ako ste odabrali neku egzotičnu destinaciju, čije će vas plaže mamiti na izležavanje, hodanje po toplom pijesku aktivirat će vaše mišiće.

Mnoge destinacije obiluju i ljekovitim termalnim izvorima, poput Turske i Islanda. Kako biste uživali u njihovim blagodatima, ne trebate ići daleko – pronaći ćete ih i u Hrvatskom zagorju. Kupanje u vodi punoj minerala poboljšat će zdravlje kože, smanjiti bolove i stres te povećati dugovječnost. Uzmemo li u obzir sve te dobrobiti putovanja za zdravlje ljudi, logično je zaključiti da putovanja produljuju život.

Jeste li znali?

Osim zdravstvenih dobrobiti putovanja, u nastavku otkrivamo i druge zanimljive činjenice o putovanjima i svjetskim destinacijama. Jeste li znali da je Francuska turistički najposjećenija zemlja na svijetu te da, od svih zemalja, ima najviše vremenskih zona?

Ili da Rusija proizvodi najviše kisika na svijetu te da je veća od planeta Plutona? Možda niste znali da je 99 posto Libije pustinja, a je li vam poznata činjenica da Las Vegas ima najviše hotelskih soba na svijetu? Svaki novčić ubačen u Fontanu di Trevi u Rimu doniran je u humanitarne svrhe, a Venecija i Firenza, nakon Pariza, na glasu su kao najromantičniji gradovi na svijetu.

Kanada ima najviše jezera (3 milijuna), a Finska najviše otoka na svijetu (gotovo 180 tisuća), dok u Norveškoj postoji selo naziva “Å”. Monako je manji od Central Parka u New Yorku, a 64.640 selfieja snimi se svake minute u svijetu. Ako niste znali, želja za putovanjem može biti i genetski prenosiva.

You must be logged in to post a comment.