office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ovo su najveće “zamke” evropskih gradova, na listi i Hrvatska

Prilikom posjećivanja novih mjesta teško je razaznati istinsku znamenitost ili kvalitet od samo dobro zakamuflirane “zamke za turiste”. Neki su podijelili svoja loša iskustva, a na popisu “mamilica” našao se i jedan od najposjećenijih hrvatskih gradova.

Popularna stranica BuzzFeed prenijela je iskustva, ili bolje rečeno, nezadovoljstva turista određenim evropskim gradovima. A evo i šta su rekli.

Kada je riječ o talijanskim gradovima, naveli su kako je ključna stvar izbjegavati restorane na glavnim trgovima ili u blizini turističkih atrakcija.

“Meniji sa slikama hrane, preveden na više svjetskih jezika, još je jedan alarm za uzbunu. A ako vas konobari već ispred zovu da objedujete u njihovom restoranu, to je univerzalni znak da trebate produžiti dalje”, tvrde.

Ni Venecija i Piza nisu dobro prošle.

“Ugledajte se na Italijane i ne zadržavajte se previše tamo. U Veneciji su skloni prevarama sa cijenama, naročito kada je riječ o ručku ili shoppingu, a u Pizi je jedino što vrijedi toranj. Kada napravite sliku, možete ići”, navode.

Austrijski Hallstatt naveli su kao grad koji je precijenjen.

“Kada gledate njegove fotografije na internetu, primijetiti ćete da su sve napravljene iz ista dva ugla. Grad je karakterističan po masi turista i jeftinim suvenirima. Ukoliko želite pravi ugođaj nekog mjesta na istoimenom jezeru, Hallstatt možete slobodno preskočiti”, napisali su.

Parizu najveća zamka su restorani u blizni najvećih atrakcija grada.

“Ne idite u restorane u blizini Eiffelovog tornja, Louvra ili katedrale Notre Dame. Dobit ćete zaleđenu hranu paprenih cijena”, stoji.

Španski gradovi karakteristični su po tome što izmišljaju “vrijeme za ručak”.

“Ukoliko primijetite da u Španiji serviraju ručak u podne, vrlo je vjerovatno da se radi o zamci. Vrijeme za ručak tamo je između 14:30 i 16h, sve prije ne izgleda dobro”, rekli su.

I hrvatski grad našao se na popisu, a vjerovali ili ne, riječ je o Dubrovniku.

“Iz daleka izgleda poput bajke, no ovaj grad je jedan haos. Ogromna hrpa kafića, restorana i turističkih agencija i to ne samo na glavnim, nego i u sporednim uličicama. Da ne spominjem turiste, sa čijim se štapovima za selfie teško može mimoići”, piše.

Iako su među najposjećenijim grčkim mjestima, Mykonos i Santorini izgleda nisu na najboljem glasu.

“Oni su klasične zamke upakovane u eleganciju otoka. Grčka je bogata turističkim biserima kojima ćete biti oduševljeni ako im pružite priliku. Također, oni su jeftiniji, a moći ćete uživati i u manjoj gužvi”, kažu.

Kada je riječ o Briselu, posebno su upozorili na jednu ulicu.

“Rue des Bouchers/Beenhouwersstraat i okolica izgleda kao pravo otkriće, no ustvari je pravo razočarenje. To je skup najgorih restorana. Konobari vas nastoje namamiti na svaki način, a nemaju šta ponuditi. Uz to, usluga je previše skupa”, navode.

O glavnom gradu Berlina oglasila se njegova dugogodišnja stanovnica.

“Berlin je kuća mnogim zamkama, a najveća je muzej Checkpoint Charlie. Sama unutrašnjost nije nešto, glumci sa kojima se možete fotografisati su nevjerovatno skupi, a lažne sovjetske stvari možete pronaći i na drugim mjestima”, rekla je.

Ukoliko posjećujete islandsku “Plavu Lagunu” ne dolazite bez punog novčanika.

“Tamo ima tako puno prirodnih izvora, no ovaj je bezobrazno skup. Od samog ulaza, pa sve do masaže i običnog tosta”, rekli su.

Budimpešti, ono što reba izbjegavati su taksiji.

“Nikad, ali baš nikad ne uzimajte taksi sa ulice. Tako sam zapala u mnogo ružnih i čudnih situacija. Uvijek koristite aplikaciju za prevoz”, savjetuje korisnica.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.