office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pohapšena “krofna mafija”, na plažama zarađivali preko 1.000 € dnevno

Sunce prži, vi opušteno leškarite udobno zavaljeni u ležaljku, osluškijući zvuke talasa pod debelim hladom suncobrana, kad ne lezi vraže – odjednom osjetite krčanje u crijevima.

Glad vas obuzima, a do najbližeg šanka ili prodavnice treba proći kroz pakao užarenog pijeska. Na svu sreću, ponovo se pojavljuje raspoloženi prodavac krofni, koji neumorno šparta plažom čitav dan. Spas u pravom trenutku, došao je kao poručen…

Međutim, vjerovatno u trenucima kada ste se gostili ovom poslasticom na plaži, ni u jednom trenutku niste pomislili da je bosonogi prodavac krofni dio opasnog kriminalnog lanca.

Dnevna zarada “krofna bandi“ i preko 1.000 eura

Upravo se to dešavalo na plažama Halkidikija, jer su zbog lukrativne zarade “mafijaški“ klanovi ušli u posao prodaje krofni, a prošle godine je došlo i do sukoba, kada je jedan prodavac umalo izgubio život.

Vjerovatno se smijuljite i ne vjerujete da je ova priča istinita. Međutim, da je ovo zaista unosan biznis, najbolje svjedoče cifre – krofne se od proizvođača otkupljuju za 50 centi, 50 centi dobija i prodavac, a 1 ili 2 eura ide mafiji.

Prema pisanju grčke štampe, dnevno se u prosjeku proda oko 600 krofni, pa dnevna zarada organizatorima prodaje iznosi između 600 i 1.200 eura – u zavisnosti od toga da li krofna košta 2 ili 3 eura, pišeprotothema.gr.

Još prije desetak godina, razbijena je kriminalna banda bugarskih državljana, koja je organizovala prodaju krofni, ali je prošle godine došlo do oružanog sukoba u Nikitiju i hapšenja, koji su ukazali da plažama Halkidikija operišu novi klanovi, ovog puta sastavljeni od albanskih državljana.

Uhapšen kriminalni lanac koji je terorisao prodavce krofni na Halkidikiju

Kako piše na društvenim mrežama, ova priča je dobila nastavak i ove godine.

Naime, svi članovi kriminalne organizacije su uhapšeni – konačno je dolijala banda od dvanaestoro ljudi, čiji je vođa bio 39-godišnji Grk. Ova grupa je primoravala strance da u njihovo ime prodaju krofne na 19 plaža Halkidikija.

Oni su prijetnjama po život, tjelesnim kažnjavanjima, uključujući i pomenutu prošlogodišnju pucnjavu, uspevali da rasteraju druge prodavce brze hrane na plažama. Istovremeno su ucjenjivali i reketirali i bič barove i restorane brze hrane.

Cilj im je bio da zauzmu najpopularnije plaže na ovoj turističkoj destinaciji, koje bi im donijele ogromnu zaradu.

Zato, dobro zapamtite ovu priču sljedeći put kada se budete sladili krofnom na plaži i počastite lokalnog prodavca krofni bakšišom.

Kao da nije dovoljno to što svaki dan izgaraju na suncu i tabane im peče užaren pijesak, nego moraju da brinu da li će sačuvati glavu na ramenima. I to samo zbog slatkog užitka turista, prenosi Luftika.

Izvori: Luftika/protothema.gr

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.