office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pravi Lego grad u Ukrajini: Šareno naselje plijeni pažnju neobičnom arhitekturom

Comfort Town predstavlja zaseban stambeni blok u ukrajinskoj prijestolnici, a neobično naselje privlači pažnju zbog dizajna inspirisanog Lego kockicama. Iako se radi o dijelu Kieva, zbog svoje izolovanosti i specifične arhitekture, često se naziva zasebnim gradom.

Činjenicu da Lego kockice ne privlače samo pažnju djece iskoristili su arhitekti Dmitro Vasiljev, Aleksandr Popov, Olga Alfjorova iz istočnoevropske firme Archimatika.

Pronašli su inspiraciju u šarenim građevinskim blokovima za projekat Comfort Towna, stambenog bloka u Kijevu, Ukrajina.

Za realizaciju projekta bilo je potrebno čak 11 godina, ali grad je zahvalan jer je prostor nekada bio prilično neugledna industrijska zona.

Kada su preuzeli projekat, cilj arhitektonske firme je bio da razviju područje usred užurbanog ukrajinskog grada u prekrasan stambeni blok koji bi se, prije svega, mogao prodati – čak i u vrijeme krize.

Arhitekte su imale slobodu u odlukama vezanim za transformaciju područja u mjesto gdje bi ljudi zaista željeli živjeti, tako da ne čudi što je tim izgradio ono što izgleda kao Lego grad.

Sa zgradama koje su prekrasno oslikane kombinacijom svijetlih nijansi koje privlače pažnju i pastela lakih za oči, Comfort Town je teško ne primijetiti.

Kao i svaki kompleks u gradu, Comfort Town ima maloprodajni dio od 14.763 kvadratnih metara, a na donjim spratovima stambenih zgrada nalaze se i kafići, prodavnice i kancelarije.

Novi “grad” su posebno prihvatile mlađe generacije gradskih porodica i profesionalaca koji žive u gradu i koji uživaju u više evropskom stilu života u odnosu na onaj sovjetski koji je ukorijenjen u gradu.

U skladu sa minimalističkim stilom grada, arhitekte su se odlučili za zgrade jednostavnih oblika inspirisanih geometrijom i potpuno ravnih eksterijera.

Tekst preuzet: klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.