office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pučišća

Pučišća i Supetar najveća su naselja ostrva Brača. Pučišćima pripadaju mjesta Pražnice i Gornji Humac. Simbol grada je kamen, bijeli brački kamen o čemu svjedoče brojni i neki sad već ugasli kamenolomi. Tradiciju svih mjesta ostrva Brača nastavlja klesarska škola u Pučišćima, jedina takva u Hrvatskoj.

Njegove kuće, izniknule na obroncima iznad morskog kanala koji se duboko usjekao u kopno, čine iznimno zanimljivu panoramu.

Budući da su se Pučišća smjestila u duboku uvalu, s obje strane pruža se dugačka šetnica s nebrojenim “oazama” za odlaganje ručnika i prepuštanje morskim čarima.

Osim kamena, Pučišća su poznata po starim maslinicima, kvalitetnom maslinovom ulju i izvrsnom vinu pučiških vinograda. Turizam je budućnost mjesta – blaga klima, bistro more, brački specijaliteti, janjetina i domaće vino te zanimljiva klesarska radionica dio su turističke ponude Pučišća.

Burnoj prošlosti Pučišća duguju svoj nadimak – Luka kula. Naime, u 15. vi. obalni pojas nije bio najsigurniji pa su stambeni objekti građeni kao utvrde – kule.

Pučišća su svojedobno imala 13 takvih kula, a danas su kao izuzetno zanimljive arhitektonske cjeline sačuvane utvrde Ciprijana Žuvetića, Akvila i porodice Dešković.

Uz renesansni kaštel Žuvetić i palaču Moro, svakako treba posjetiti i sakralno blago Pučišća. Na izlazu iz mjesta nalazi se crkvica Sv. Jurja s reljefom sveca koji se bori sa zmajem, a malo dalje crkvica Sv. Dujma koju, zbog bogato oslikanih zidova, upućeni proglašavaju pravim baroknim biserom.

Kamen i kamenoklesarstvo prepoznatljiv su simbol i višestoljetni način života Bračana. Pučišća se u tom pogledu najviše ističu. U blizini mjesta tri su kamenoloma čiji kamen je dio mnogih građevina i skulptura, a među najpoznatijima je Bijela kuća u SAD-u.

Kamenoklesarska škola nastavlja višestoljetnu bračku tradiciju obrade kamena. Jedna je od samo tri takve škole u Evropi, a koristi tradicionalne alate i tehnike obrade neizmjenjene još od razdoblja renesanse.

Pučiško kulturno ljeto, Brački ljetni festival, koncerti Međunarodne ljetne glazbene škole samo su dio kulturnih događanja koja će zabaviti posjetitelje Pučišća u ljetnim mjesecima.

Ljubitelji aktivnoga odmora krajem jula mogu sudjelovati u turniru u badmintonu, a u blizini mjesta pogodan je teren za biciklizam te sjajni uvjeti za jedrenje na dasci, paragliding, skijanje na moru, ronjenje…

You must be logged in to post a comment.