office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Šetam ja sinoć ĐENOVIĆIMA, kad na plaži NAJPRIMITIVNIJI PRIZOR IKADA: Zašto ljudi rade OVAKO JADNE STVARI i imaju li imalo STIDA i ponosa ?

Godinama letujem u Bokokotorskom zalivu, zapravo ovde imam i kuću, pa ponekad celo leto provedem na moru. Nagledala sam se svega i svačega i nikakvo ponašanje turista nije mi ni čudno ni strano, ali na jednu praksu se nikada neću navići.

Znam da ona nije vezana za crnogorsko primorje, čak je ovde ima i manje negoli recimo u Hrvatskoj i generalno u zemljama sa više divljih, neuređenih plaža.

Naime, radi se o ostavljanju peškira ili starih ležaljki tokom noći na plažama, kako bi turiste ujutru sačekalo sigurno mesto, a da ne moraju da porane. Baš na takvu scenu naleteh sinoć dok sam šetala Đenovićima, i to ne samo na plaži koju sam fotografisala, već i na svakoj susednoj.

Uredno namešteni peškiri, “zacementirani” kamenjem i starim flašama, kako ih vetar ne bi odneo, čekaju svoje vlasnike do sutradan. Scena koju mogu da razumem samo ako je plaža vaša, što nikad nije slučaj. U suprotnom, reč je o praktično uzurpatorskom postupku kojim na nefer način sebi pribavljate prednost.

Zamislimo scenu u kojoj bi svaki turista to radio svih 10 ili 14 dana, koliko je recimo došao na letovanje. To znači da svaki novi turista ima manje šanse da zapravo uživa na svom odmoru, jer je jedino o čemu mora da razmišlja to da ustane na vreme i pohita na plažu kako bi sebi zauzeo mesto, i to ne dobro nego bilo kakvo!

Primera radi, na mojoj omiljenoj plaži u Herceg Novom, na koju najčešće i idem, već danima se dva peškira UOPŠTE ne pomeraju! Nekada se čovek koji je tu sebi zauzeo mesto pojavi, nekim danima ne dođe, ali njegovi peškiri su tu iz dana u dan i uredno ga čekaju. Prilično bezobrazno i nedostojanstveno, a ovakva navika definitivno zaslužuje kažnjavanje komunalnih službi, kako su to u nekim primorskim mestima u Evropi već i uveli.

Čini mi se da je to ekvivalent bahatoj gradskoj praksi kada gajbicama ili starim stolicama čuvaju parking mesta u okolini svoje zgrade, iako naravno nisu njihova, već pripadaju javnoj površini.

Šta vi mislite o ovakvom potezu?

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.