office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Splitska

Splitska je malo, idilično mjesto ostrva Brača. S 200-tinjak stanovnika nikad nije pretjerano napučeno i izvan je uobičajenih turističkih mapa.

Baš zato Splitska će svome posjetitelju pružiti potpuni mir i mogućnost relaksacije na morskoj obali.

Splitska, naselje nastalo u 16. vijeku nakon što su omiški gusari uništili naslje nastalo u 13. vijeku, smještena je u mirnoj uvali 8 km od Supetra. Njeno ime govori o njenoj historiji, jer Splitska je bila izvozna luka za kamen od kojeg je izgrađen Dioklecijanov ljetnikovac u Splitu.

U ostacima rimskih kamenoloma iznad Splitske nalaze se bunari, lokve i pašarini iz doba ovog rimskog cara, a u jednom od kamenoloma, Rasohe, možete vidjeti reljef Herkulesa, rimskog boga snage, isklesanog u kamenu.

Kad ste u Splitskoj, nemojte propustiti posjet župnoj crkvi B.D.M. Stomorene, koja je izgrađena na temeljima ranije crkve iz 1288. godine i pogledajte oltarnu palu Djevice sa svecima renesansnog umjetnika Leandra Bassano iz 1577. godine.

Splitska ima i dvorac iz te godine, to je dvorac obitelji Cerinić, ujedno i najstarije zdanje u Splitskoj.

Kako svako mjesto ima svoju fjeru, u Splitskoj je to na Veliku Gospu, 15. avgusta, kad očekujte pravu tradicionalnu pučku feštu.

Osim nje, sredinom jula (u zavisnosti o mjesečevim mijenama) u predjelu Varoš uživajte na Danima Varoša, tradicionalnoj ribarskoj fešti uz srdele i crno vino.

You must be logged in to post a comment.