office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Starohrvatski brod Condura Croatica

Historijska priča o Ninu priča je o blagostanju temeljenom na soli kao i na dugoj pomorskoj tradiciji te prepoznatljivim brodovima Condura Croatica.

Ovi su brodovi pronađeni na ulazu u ninsku luku 1966. godine, a izvađeni 1974. godine da bi u Zadru započela njihova desalinizacija, konzervacija i restauracija. Plovili su krajem 11. i početkom 12. vijeka, a pretpostavlja se da je upravo njih spominjao car Konstantin Porfirogenet u 10. vijeku kad je govorio o starohrvatskoj ratnoj mornarici. To je i razlog da su brodovi nazvani Condura Croatica.

Zanimljivo, to su najmanji, ali i najubojitiji ratni brodovi u svjetskoj povijesti kojih su Hrvati – saznaje se iz opisa bizantinskog cara Porfirogeneta – imali osamdesetak. Njihova je dužina 7-8 metara, uski su i građeni klasičnim načinom s rebrima i oplatom spojenom drvenim i željeznim čavlima. U slučaju povoljnog vjetra podizalo bi se četvrtasto jedro. Koristili su se kao brzi brodovi na vesla.

Ovi su brodovi napravljeni i vjerojatno su plovili u vrijeme hrvatskih narodnih vladara Krešimira IV. i Zvonimira. Povijesni zapisi govore da je u vrijeme kralja Krešimira IV. Hrvatska imala čak 20 hiljada veslača na kondurama. Neki izvori također govore da je kralj Tomislav samo u Ninu imao spremno 15.000 veslača na kondurama.

Pronađena Condura Croatica danas se nalazi u Muzeju ninskih starina u posebnom paviljonu, a jedna replika izložena je u moru pokraj Donjeg gradskog mosta. No, to nije sve – u istom se muzeju može vidjeti i kopija dijela broda Serilie Liburnice iz 1. stoljeća, istog onakvog kakvi su pronađeni u antičkoj luci staroga Nina u današnjem Zatonu.

No, da biste si predočili kako su izgledali povijesni brodovi, nije nužno ići u muzeje, za početak će biti dovoljno da pogledate na pučinu – plitkim ninskim morem plovi stotinjak drvenih brodova, remek-djela tradicijske brodogradnje, koji se nazivaju ninskim kaićem, plazuljom ili batelom. Vidjeti ih, pa i zaploviti u njima, bit će susret s tradicijom, ali i užitak u isto vrijeme. Prošlost i sadašnjost udružili su se u Ninu zbog vas…

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.