office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sućuraj

Smješten na istočnom rtu ostrva HvaraSućuraj leži u veličanstvenom dekoru što ga stvaraju brda Biokova, Pelješca i more, samo 5 km udaljen od kopna.

Glavni dijelovi Sućurja su Gornja i Donja Banda. Gornja Banda se nalazi na blagoj uzvisini sjeverno od luke, a Donja na poluotoku s južne strane.

Tradicionalne zanate, vezane uz zemlju i more, sućurjani njeguju i danas tako da će svaki gost, u nekomu od sućurjanskih restorana, moći uzivati i osjetiti kvalitetu domaćeg vina, ulja, rakije, ribe i raznih drugih domaćih specijaliteta koji neće ostaviti ravnodušnima ni najveće gurmane.

Brojne plaze u uvalama, bilo da se nalaze na području Sućurja ili u njegovoj blizoj okolini, omogućit ce svakome da pronađe vlastiti prostor pod suncem.

Uvala Perna udaljena 1,5 km od mjesta i uvala Mlaska udaljena 3 km od mjesta jedinstveni su raritet na Jadranu jer obje uvale imaju u moru sitni prirodni pijesak kakvog nema nigdje u okolini.

Raznovrsne mogućnosti rekreacije (dnevni i noćni ribolov, biciklizam, jedrenje, ronjenje…), kulturno ljeto bogatog sadrzaja iz kojeg se kao poseban dozivljaj ističe pučka festa “Ribarska noć“, prekrasna mjesta za izlete na kopnu i moru, te blizina Dubrovnika, ostrva Korčule i poluostrva Pelješca znače provod i zabavu za svakoga, bez iznimke i ograničenja.

Odlična saobraćajna povezanost s kopnom trajektom na relaciji Sucuraj – Drvenik učinit će Vaš dolazak lakšim i ugodnijim.

Plaže u neposrednoj blizini Sućurja su Česminica i Bilina. Predivna uređena pješčana plaža Česminica smjestila se na južnoj obali ostrva, gdje ćete u sjeni tamarisa uživati u dugim ljetnim danima, a osvježenje možete potražiti u obližnjem baru. Kupalište Bilina nalazi se na sjevernoj strani otoka, gdje ćete, izležavajući se na bijelim kamenim prostirkama, uživati u impresivnom pogledu na planinu Biokovo i makarsko primorje.

Najjednostavniji način za doći u Sućuraj (za sve koji se ne nalaze na ostrvu Hvaru) je trajektom iz Drvenika na Makarskom primorju.

Trajekt plovi 30 minuta; po redu plovidbe zimi saobraća 6 puta, a ljeti 10 do 11 puta dnevno. Kada se ukaže potreba plovi i češće, što je ljeti redovna praksa. Trajektno pristanište u Sućurju nalazi se uz sam centar mjesta.

Drvenik je smješten uz Jadransku turističku cestu, 96 km jugoistočno od Splita i 120 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Ako se dolazi glavnom hrvatskom autocestom A1 iz pravca Zagreba, Rijeke ili Splita, s nje treba izaći na izlazu broj 29 (Zagvozd) te pratiti znakove za pravac Makarska.

Nakon što se prođe kroz tunel sv. Ilija (4248 m) uključuje se na Jadransku turističku cestu (Jadranska magistrala – D8), prolazi kroz Makarsku te vozi još 30 km. Drvenik je od izlaza Zagvozd udaljen 45 km. Ako se dolazi iz pravca Dubrovnika, Mostara ili Sarajeva, treba doći do Ploča te voziti još 25 km sjeverozapadno.

Do Sućurja se može doći i tako da se u Splitu uđe na trajekt za Stari Grad, a onda cestom vozi još 61 km, ali to je duži i skuplji put. Međutim, ako se dolazi trajektom iz Italije u Stari Grad, put preko Starog Grada je bolja opcija.

Putuje li se avionom, najbolje je sletjeti na aerodrom Split, a ni aerodrom Dubrovnik nije puno dalje. Ako se putuje vozom iz pravca Zagreba, može se doći do Splita. Autobuske linije između Splita i Dubrovnika su česte, a velika većina njih prolazi kroz Drvenik.

Svi koji se nalaze na ostrvu Hvaru u Sućuraj mogu doći cestom D116 Hvar – Sućuraj. Sućuraj je od grada Hvara udaljen 77 km, od Starog Grada 61 km, a od Jelse 51 km. Autobusne linije s ostatkom otoka postoje, ali su relativno rijetke (ponedjeljkom, srijedom i petkom).

Svi koji dolaze plovilom (brodom, brodicom, jahtom, gliserom i sl.) mogu se privezati u luci Sućuraj (43°07’N, 17°11’E). Luka se nalazi u centru mjesta i zaštićena je od svih vjetrova. Vezovi imaju priključke za struju i vodu, a na raspolaganju je i javni wc s tuševima.

You must be logged in to post a comment.