office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sumartin

Smješten na najistočnijoj tačci ostrva Brača, Sumartin je sve popularnije turističko odredište.

– Mjesto Sumartin osnovale su izbjeglice makarskog primorja bježeći pred turskim napadima u XVII. vijeku. Uskoro se stanovništvo počelo baviti ribarstvom, pomorstvom i brodogradnjom što je, uz turizam, maslinarstvo i vinogradarstvo danas temelj ekonomije u Sumartinu.

Mjesto krasi visoki kameni zvonik crkve i franjevačkog samostana sv. Martina po kojemu je mjesto i dobilo ime. Franjevački samostan i njegova arhiva otkrivaju slike venecijanskih majstora, zlatarske predmete, bogati fundus knjiga u kojem se nalazi i nekoliko inkunabula, različite spise, među kojima se ističe onaj koji prati život samostana od njegovih početaka.

Turizam se temelji na gotovo nedirnutom okolišu, prekrasnoj prirodi, čistom moru i šljunčanim i pješčanim plažama. Gastronomska ponuda uključuje hranu iz domaćeg uzgoja, svježe ulovljenu ribu, zlatno maslinovo ulje i dobru kapljicu.

Cijenite li istinski mir i relaksaciju, goditi će vam brojne uvale i skrivene plaže, do kojih se može dospjeti samo brodicom. Istražite ih i otkrijte novu dimenziju odmora na otoku, koji “ometa” samo pjev cvrčaka.

Pješačke i biciklističke staze vode vas kroz drevne maslinike i vinograde pružajući jedinstvene mediteranske prizore.

Većina autohtonih kuća je obnovljena i pruža svu suvremenu udobnost. Pješice, biciklom ili brodicom zaputite se do prekrasne uvale Rasotica.

Sumartin i život njegovih stanovnika obilježili su brodovi. Zanimljiv je podatak da od svih mjesta na ostrvu Braču baš Sumartin ima najviše brodova prema broju ljudi koji u njemu žive. Svakako vrijedi posjetiti Lučicu, jedno od posljednjih brodogradilišta na Jadranu koje i danas gradi i obnavlja drvene brodove, a cjelokupna obrada drva u njemu se vrši ručno.

Starokršćanska crkva Sv. Nikole izgrađena na samom vrhu uzvisine neobičnog imena Kruška, pruža prekrasan pogled na okolni krajolik i nepregledno morsko plavetnilo.

Direktna trajektna povezanost, sigurno sidrište, opskrba vodom, strujom i gorivom za jahte, jedrilice i turističke brodice samo su dio pogodnosti koje ovo mjesto pruža.

Čak i u jeku turističke sezone ne napušta ga mir i idilična atmosfera. Sumartin zato pruža brojne mogućnosti posjetiteljima koji žele uživati u čarima tihih uvala, a s druge strane, ljubitelji dobrog noćnog provoda za 20 minuta automobilom mogu stići u Bol, bračko “središte” zabave.

Povezan je brodskom vezom sa Makarskom na kopnu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.