office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sustipan

Jugozapadni rt splitske luke zove se Sustipan po srednjovjekovnom samostanu Sv. Stjepana pod borovima, koji je služio kao konačište hrvatskim kraljevima.

Sustipan (ili poluostrvo sv. Stjepana) nalazi se u predjelu Zvončac, blizu Zapadne Obale.

Početkom 19. vi. na Sustipanu je uređeno prvo splitsko groblje, tada izvan grada, ali su ga nakon otvaranja novog gradskog groblja komunističke vlasti srušile, bez obzira na emotivnu povezanost Splićana s tim lokalitetom i izvanrednom umjetničkom vrijednošću tamošnjih grobnica.

Do danas je od groblja sačuvan jedino klasicistički glorijet, a Sustipan je pretvoren u prekrasni park, pravu malu zelenu oazu nadomak Marjanu i gradu, s čijih se hridi prema pučini i ostrvima pred Splitom pruža pogled od kojeg zastaje dah.

Istočni dijelovi Sustipana pružaju i jedan od najljepših pogleda na Split, preko ACI-jeve marine u podnožju brežuljka, s čije zapadne strane je smješten bazen plivačkog i vaterpolo kluba Jadran.

Danas se na Sustipanu nalazi predivan park idealan za druženje i romantične šetnje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.