office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Top 10 zanimljivih činjenica o Maroku: 99% Marokanaca su muslimani / Maroko je samo 14 km od Evrope

Кraljevina Maroko je najzapadnija od sjevernoafričkih zemalja poznata kao Magreb – “arapski zapad”. Ima obalu Atlantika i Mediterana, planinski reljef i historiju nezavisnosti koju ne dijele njegovi susjedi.

Njegova bogata kultura je mješavina arapskih, berberskih, evropskih i afričkih uticaja.

Opšte činjenice o Maroku:

Stanovništvo: 36,9 miliona

Veličina: 441.70216358 kvadratnih kilometara

Glavni grad: Rabat

Кontinent: Afrika

Vlada: parlamentarna ustavna monarhija

Monarh: Muhamed VI

Premijer: Azis Ahanuš

Valuta: marokanski dirham

Jezik: arapski

Prva zemlja koja je priznala SAD

Кada su Sjedinjene Države proglasile svoju nezavisnost, Maroko je bio prva zemlja koja je priznala novoformiranu državu kao nezavisnu naciju. Maroko je otvorio svoje luke i počeo da trguje sa Sjedinjenim Državama 1777. godine, manje od godinu dana nakon što su SAD proglasile nezavisnost.

99% Marokanaca su muslimani

Islam je primarna religija u Maroku. Dok 99% zemlje čine muslimani, Maroko ostaje jedna od progresivnijih muslimanskih zemalja na svijetu. Uopšteno govoreći, Maroko ima tendenciju da više prihvata strance i tolerantniji je prema vjerovanjima i životnim stilovima koji nisu u skladu sa muslimanskom vjerom. Ipak, islam igra ogromnu ulogu u životu Maroka. Ima veliki uticaj na zakone zemlje i opšti kodeks ponašanja.

Maroko je samo 14 km od Evrope

Zemlje Maroka i Španije razdvaja Gibraltarski moreuz, koji je na najužoj tački širok samo 14 km.

Mnogo filmova je snimljeno u Maroku

Izvan Holivuda, Maroko je jedno od najpopularnijih mjesta za snimanje velikih filmova. U stvari, postoji velika šansa ako ste gledali film, ili čak deo filma smješten u pustinju, da je on snimljen u Maroku. Niska cijena za snimanje, zajedno sa uspostavljenim odnosom sa mnogim američkim studijima i otvorenijim stavom čine Maroko “afričkim malim Holivudom”.

Maroko je dom najveće vruće pustinje na svijetu

Tehnički, Maroko je jedan od domova najveće vruće pustinje na svijetu. Pustinja Sahara se prostire kroz 11 sjevernoafričkih zemalja, uključujući Maroko. Obilasci sa vodičem u pustinji Sahare su popularni među turistima u Maroku.

U Maroku živi oko 20 miliona Berbera

Berberi su etnička grupa poreklom iz Sjeverne Afrike. Oni sada uglavnom žive u Maroku, iako Alžir, Tunis, Libija i nekoliko drugih zemalja imaju “džepove” Berbera. Ova domorodačka grupa ima svoj jezik i živi pojednostavljenim načinom života. Berberi se često karakterišu kao nomadi, a neka plemena još uvek naseljavaju i žive nomadski u pustinji Sahara.

Maroko ima najveću aktivnu medinu na svijetu

Maroko je poznat po svojim živahnim, aktivnim medinama. Medina je istorijska četvrt grada. Medine su obično okružene zidovima i imaju uske ulice nalik lavirintu. Maroko je dom najveće aktivne medine na svijetu. Medina u Fesu pruža vam autentično marokansko iskustvo. Fez je najstariji grad u Africi i važi za kulturnu projestonicu Maroka.

Zastava Maroka ima versku simboliku

Marokanska zastava je jedna od zastava koje je najlakše prepoznati. To je jednostavna crvena zastava sa zelenim pentagramom u sredini. Pentagram predstavlja Solomonov pečat, a pet grana predstavljaju stubove islama. Crvena pozadina simbolizuje hrabrost i snagu, dok je zelena boja islama i trebalo bi da simbolizuje mir i nadu.

Lijeva ruka se smatra nečistom

Upotreba lijeve ruke za jelo, posebno bilo koju hranu koju jedete rukom umjesto priborom, smatra se nepristojnim i nečistim. U marokanskoj kulturi, lijeva ruka je rezervisana za higijenu kupatila i kućne poslove, a jelo bi trebalo da se obavlja samo desnom rukom.

Sport u Maroku

Fudbal je najpopularniji sport u Maroku, ali su takođe popularni rukomet, košarka i atletika.

(Blic)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.