office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tradicionalni turski čaj se pravi od ovih trava, pije se jako zaslađen

Turski čaj ne može da se opiše, on treba da se proba. On nije samo veoma ukusan, nego je i izuzetno koristan. U Turskoj se servira u svako doba – nakon doručka, ručka i večere.

2004 godine Turska postavlja rekord, tako što proizvodi skoro 206 hiljada tona čaja, što čini 6, 4 % od svjetskog tržišta. Iste godine zemlja je i prva u konzumiranju čaja po glavi stanovnika – 2, 5 kg po osobi. Da vidimo šta je to tako interesatno za njega.

Tradicionalni turski čaj predstavlja jako zaslađen crni čaj. On se gaji na istočnom dijelu Crnog mora, gde je klima meka, a zemlja plodna. Listovi se beru, suše i predlažu za pripremu čaja.

Crni čaj je jedinstven. Duže oksidiše nego druge sorte čaja i ima dobro poznat miris. Osim toga on sadrži veliku količinu kofeina, što ga čini odgovarajućom zamjenom za kafu.

Sve češće turski čaj se miješa sa drugim dodacima, uključujući citruse i one sa cvjetovima. Tradicionalni turski čaj se samo i isključivo priprema sa crnim čajem.

Jedna od tajni turskog čaja se krije u njegovoj pripremi. Koristi se, ne jedan, nego dva čajnika, koji se proizvode specijalno za pripremu čaja u zemlji. Voda za čaj se sipa u veći, koji se nalazi odozdo.

U manji čajnik se stavljaju aromatični listovi crnog čaja. Oni se takođe prelivaju sa malo vode. Na taj način napitak postaje jak i aromatičan. Dupli čajnik se stavlja na ringlu i pari oko 15-20 minuta.

Kada se servira, prvo se sipa od poparenog čaja, a preostala voda se koristi za razređivanje čaja po želji. Aromatični napitak se servira u tipičnim turskim staklenim čašama.

Kada se sipa, u njega se stavlja metalna kašika koja služi za provod toplote i ako je čaj topao, izbjeći će se pucanje staklenih čaša od stvorene tempaturne razlike između čaše i čaja.

Po tradiciji se servira sa kockicama turskog šećera.

Alo.rs

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.