office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg heroja

Trg heroja se nalazi u peštanskom dijelu Budimpešte i to u četvrti Terezvaroš, na kraju Avenije Andrássy, neposredno prije Gradskog parka.

Trg posvećen vođama sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. Cijeli trg je pod zaštitom UNESCO-a, a pored njega se nalaze dva muzeja koja čuvaju veliko nacionalno blago modernog doba. U pitanju su Muzej primijenjene i savremene umjetnosti.

Također je poznat po tome da je najvažnije mjesto okupljanja, ne samo turista, već i domaćih. Trg okružuju Muzej lijepih umjetnost s lijeve strane i Dvorana umjetnosti (Kunsthalle) s desne. A u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt. Iza njega se nalazi Gradski park.

Trg je sam po sebi jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti, a također je najpopularniji i najveći.

Trg je popločen velikim pravilno geometrijskim bijelim ornamentima na sivoj podlozi koji izgledaju poput ogromnog veza što gledano iz ptičje perspektive izgleda vrlo atraktivno.

Na centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji nacionalni spomenik čiji centralni dio zauzima graciozan, žljebasti, 36-metarski, korintski stup na čijem se vrhu, tj. kapitelu, nalazi krilati kip arkanđela Gabrijela, dok u pozadini stupa možemo vidjeti 85-metarske kolonade, koje osim strukturalne u ovom slučaju imaju i dekorativnu vrijednost.

Ispred njega se nalazi Spomenik heroja, prazna grobnica, a podignut je u spomen nepoznatim palim borcima u ustanku 1956. godine.

Spomenik je dobio nagradu “Grand Prix” na Svjetskoj izložbi 1900. godine u Parizu.

Na krajevima kolonada nalaze se četiri alegorijske skulpture koje s lijeva na desno predtavljaju: rad i napredak, rat i mir u dvije nasuprotne kočije i čast i slavu.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći do ”Trga heroja” od vaše lokacije, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

3 Replies to “Trg heroja”

You must be logged in to post a comment.