office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gradski park (Városliget)

Iza i sa desne strane Trga Heroja nalazi se Gradski park koji ima brojne sadržaje uključujući zoološki vrt, halu za koncerte Petefi i banju Sečenji.

U Gradskom parku se nalazi i izuzetno atraktivni Vajdahunyad zamak napravljen po ugledu na istoimeni zamak u Transilvaniji a za potrebe Milenijumske izložbe 1896. godine.

Kako je prvobitno bio napravljen više kao kulisa koja je doživela veliku popularnost u periodu od 1904 do 1908 biva ponovo podignut od cigle i kamena. Danas je u njemu Muzej poljoprivrede, najveći takve vrste u Evropi.

Ono što je nekada bilo omiljeno mjesto za lov tadašnjih plemića, danas je najveći park u gradu, idealan za piknik kad je sunčano – ne samo za porodice s djecom, već za sve uzraste. Čak se možete popeti i na kulu s koje se pruža pogled na cijeli park i brdo Gellért.

Városliget je najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu, to je savremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

Naime, u parku su smještene i brojne kulturne institucije, kao što su Muzej likovnih umjetnosti, Mađarski transportni muzej, Muzej mađarske poljoprivrede i Nacionalna umjetnička galerija.

U parku se nalazi i statua Džordža Vašingtona koja simbolizuje prijateljstvo izmedju Madjarske i Amerike. Spomenik je izgradjen 1906. godine, u znak zahvalnosti Americi što je primila Madjarske emigrante tokom XX veka.

Kao najveći park u Budimpešti mjesto je gde se okupljaju svakodnevno brojni gradjani i turisti. Idealan je za familijarna okupljanja, druženje, šetnje i uživanje u prirodi koja se može videti u parku.  U parku će svako naći nešto za sebe, nezavisno od godina. Organizujte piknik u parku i zabavite se.

Tokom zime, ovde je smješteno i veliko klizalište, a atmosfera za vreme praznika je očaravajuća.

A ono što će vjerovatno sve vas iznenaditi jeste da je ovo zapravo jezero koje zimi služi za klizanje po ledu, a ljeti za uživanje na brodiću.

Botanički vrt

Budimpešta je ponovno dobila prekrasan botanički vrt koji je obnovljen na svojoj ranijoj lokaciji u istočnom dijelu Gradskog parka (Városliget).

Vrt je dobio ime po poznatom mađarskom krajobraznom arhitektu, Mihályju Mőcsényiju, koji je umro 2017. godine te, nažalost, nije doživio njegovo otvorenje, iako je posljednjih godina svog života učestvovao u njegovoj obnovi.

U botaničkom vrtu posađeno je više od 35.000 biljaka, i to čak 335 različitih vrsta. U ovom dijelu Gradskog parka mogu se pronaći i brojne vrste začinskog i aromatičnog bilja, mali kuhinjski vrt s povrćem i voćkama, kao i lijepo uređen kamenjar, a u središtu vrta sagrađen je novi informativni punkt i prodavnicama hrane i pića.

U neposrednoj blizini Botaničkog vrta nalazI se i park za pse, kao i sportski tereni na otvorenom, koji se sastoje od dva igrališta, teretane i atletske staze, a zahvaljujući osvjetljenju mogu se koristiti i noću.

Statua pomoću koje dobijate moć pisanja

U Budimpešti postoji statua koja vas može učiniti odličnim piscem. Kažu da ovo umetničko djelo u gradskom parku u Budimpešti na kome je prikazan hroničar iz 13. vijeka ima neke čudesne moći.

Legenda kaže da će vas dodirivanje pera Anonimusa blagosloviti sjajnim sposobnostima pisanja. Zaglađena površina olovke sugeriše da mnogi ljudi i dalje vjeruju u ovu legendu.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do Gradskog parka pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

2 Replies to “Gradski park (Városliget)”

You must be logged in to post a comment.